Confidenţialitate

Urmează-ți Visul: Părintele Manuel Radu își dorește ca toți copiii să își termine studiile | VIDEO

Preotul Manuel Radu a înființat “Centrul de zi Sfântul Stelian” din Urlați în urmă cu opt ani.

În acest centru, părintele Manuel Radu are grijă de 30 de elevi de școală primară și gimnaziu  care primesc mâncare caldă, haine, rechizite școlare și sunt ajutați să-și facă temele.

Principalul obiectiv al centrului este ca acești copii care provin din familii sărace să nu abandoneze școala.

“- Ce vă doriți de sărbători? – Să fiu sănătos să termin tot ce am în minte. Și vreau ca acești copii să nu mai simtă foamea, sărăcia sau frigul. Și vreau ca toți copiii să își termine studiile”, a spus preotul Manuel Radu.

Visuri vechi, în timpuri noi și complicate. Aproape sigur, așa ar fi răspuns preotul Manuel Radu și în 2018, când l-am cunoscut și când nu ne confruntam cu o pandemie. Centrul de zi pe care îl conduce nu s-a închis, cu excepția stării de urgență, dar a trebuit să se adapteze.

“Putem spune că muncim de două ori mai mult. Noi ofeream un sprijin socio-educațional într-un cadru care se numea before school sau after school. Depinde când veneau copiii. Acum, ei intră online de la noi și tot de la noi își fac lecțiile”, a precizat părintele Manuel Radu.

E adevărat, copiii de la Centrul Sfântul Stelian nu participă în același timp la cursurile online. Și e foarte bine așa, pentru că în acest fel, se evită aglomerația. Pe timpul stării de urgență, părintele Manuel Radu a folosit altfel banii proveniți din donații.

“În special pentru laptopuri. Noi le-am dat copiilor acasă și, unde a fost cazul, am suplimentat și cu internet, să participe la ore. Și mergeam și cu pachete cu alimente de bază la casele lor.

Gândiți-vă că în perioada respectivă s-a sistat totul. Părinții, care erau zilieri, nu mai aveau unde să lucreze. Au rămas fără venituri”, a mărturisit părintele Manuel Radu.

Exact în această situație s-au aflat părinții lui Mădălin, care între timp, a intrat la un liceu teoretic din Urlați. Nu e puțin lucru pentru băiatul cel mare al unei familii cu opt copii. Mădălin vrea să devină fotbalist profesionist și, după și-a spus povestea la Europa FM, un ascultător l-a trimis într-un cantonament al Academiei Juventus.

“A fost o experiență frumoasă. Mi-a plăcut. – Și ai avut asigurat totul acolo… – Da, da. – Ce ai învățat acolo? – Să fiu mai tehnic. Mi-am îmbunătățit abilitățile”, a spus Mădălin.

Drumul până în Liga 1 e foarte lung, iar Mădălin a făcut câțiva pași. Dar până una alta, și Evaluarea Națională a fost un fel de Finală a Liga Campionilor pe Mădălin a câștigat-o. Într-o bună măsură, mulțumită pregătirii suplimentare pe care a primit-o la Centrul Sfântul Stelian.

Și Andreea a intrat la un liceu din Ploiești, dar spune că matematica nu a fost neapărat cel mai important lucru pe care l-a învățat la centru.

 “- Câți ani ai mers la centru? – Șase ani, din clasa a II-a. – Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat? – Să nu fim egoisti, pentru că mai sunt și alti oameni care au nevoie de ajutor. – Acum, că nu mai mergi acolo, ce îți lipsește cel mai mult? – Mi-e dor de acel spirit… Nu știu cum să spun. Intram pe ușa centrului și era așa o veselie… Era așa… nu te simțeai singur”, a recunoscut Andreea.

Pe lângă hrană, haine, rechizite sau meditații, „Centrul Sfântul Stelian” le-a oferit copiilor și șansa de a fi…. copii. Sunt condiții necesare pentru a reuși în viață, dar nu suficiente, spune preotul Manuel Radu.

“Noi îi iubim foarte mult si ei o simt. Din acest motiv, cred că ei luptă în fiecare zi să își depășească condiția socială din care vin. Săracia e o stare pe care nimeni nu ar vrea să o trăiască.

Au înțeles că doar prin muncă, iar munca unui copil sau unui elev este doar învățătura, doar prin muncă pot să reușească și să facă ceva în viață.

Pe lângă dragoste și sfaturi de viață, câteva zeci de copii de școală primară și gimnaziu au primit mâncare, haine sau căldură mulțimită “Centrului Sfântul Stelian”.

Pe viitor, părintele Manuel Radu vrea să ajute cât mai mulți copii care, la rândul lor, să întoarcă binele primit și puțin câte puțin, să facă lumea în care trăim un pic mai bună.

Care era visul părintelui Manuel Radu în urmă cu doi ani: