Confidenţialitate

Urmează-ţi Visul | Georgiana știe că educația e singura ei șansă de a duce un trai mai bun – AUDIO

Nu mai sunt prea mulți tineri care visează să ajungă profesori. Motivele sunt multe, dar tocmai de asta, ar trebui să îi prețuim și să îi sprijinim pe cei care vor să ajungă la catedră. Printre ei, se numără și Georgiana, o fată de 13 ani din satul Hăbud, comuna Șirna.

Visul ei este să devină profesoară de franceză. Nu sună spectaculos, cele mai banale dorințe pot fi adevărate provocări într-o țară în care învățământul e gratuit doar pe hârtie.

Georgiana locuiește cu părinții și cei cinci frați mai mici în două camere dărăpănate. Cei opt membri ai familiei supraviețuiesc dintr-un salariu minim pe economie, alocații, și ocazional, din ce mai câștiga mama copiilor când muncește cu ziua prin sat.

Pe lângă faptul că învață bine la toate materiile, dar mai ales la franceză și engleză, Georgiana are deja exercițiul predării. Nu e coleg căruia să nu îi fi explicat vreun exercițiu sau să nu îl fi ajutat să își facă temele. Are o răbdare demnă de orice dascăl.

Și cum Georgiana își ajută toți colegii, drept mulțumire, și colegii o ajută la rândul lor. Nu la teme, pentru că acolo nu are nevoie. Fără ajutorul colegilor, Georgiana nu ar fi mers în nicio excursie. De fapt, colegii de clasă sunt a doua familie. Și în orice familie, sunt și sărbători.

“Odată a fost ziua ei şi fiecare am pus bani şi i-am făcut ziua la şcoală. I-am făcut cadouri, i-am făcut tort, prăjituri, suc şi s-a bucurat foarte mult”, a spus Adriana, colega Georgianei.

“Mă simt norocoasă că-i am lângă mine, mă ajută de foarte multe ori. Emoţional mă ajută de foarte multe ori. Sunt foarte emotivă”, recunoaşte Georgiana.

Și mai spune Georgiana, și-ar ajuta oricum colegii, așa cum face și cu frații ei. Fără să aștepte nimic în schimb.

“De cele mai multe ori mă inspir din cărţi. A avut fratele meu un proiect despre animale la biologie. Am decupat şi am scris de acolo multe chestii interesante. Poate mi-ar fi mai uşor, dar am văzut mulţi copii care nu prea se despart de tehnologia asta şi mi-e teamă că o să devin şi eu aşa”, mărturiseşte Georgiana.

Chiar dacă preferă paginile de hârtie în locul celor web, Georgiana știe că tehnologia e importantă pentru cei care vor să învețe.

“Să avem şcoală cum ne trebuie nouă. Nu avem şcoală de secolul XXI, avem de secolul XIX-XX, cam aşa ceva”, e dorinţa Georgianei.

O spune un copil care locuiește într-o casa ca cele de acum 100 de ani. Doar una dintre cele două camere are curent electric. Casa e atât de mică, încât Georgiana și frații ei își fac temele pe rând, în pat. Când e cald afară, își mai fac lecțiile în curte. Dar asta nu o împiedică să viseze și să îi îndemne și pe alții să își urmeze visul.

“Să se ţină de învăţat şi să se străduiască cât pot pentru a-şi urma visul”, este sfatul Georgianei pentru copiii de vârsta ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom