Confidenţialitate

Urmează-ţi Visul | Georgiana, copila fără copilărie – AUDIO

Familia Georgianei supraviețuiește din salariul minim pe economie al tatălui și din alocații. Georgiana știe că educația e singura ei șansă de a duce un trai mai bun și pe cât posibil, încearcă să le insufle și fraților ei dragostea pentru carte. La numai 13 ani, Georgiana face curat și spală cot la cot cu mama ei, face lecții cu frații mai mici și cumva, are și note foarte bune la școală.

Într-o cămăruță înghesuită, folosind instalația de brad pe post de veioză, Georgiana își ajută frații să-și termine lecțiile. Trei dintre cei cinci frați merg la școală, însă nu-i vorbă, Georgiana are grijă de toți. Și oricât de zvăpăiați ar fi, băieții știu că sunt norocoși cu o soră ca Georgiana.

De fapt, Georgiana e indispensabilă pentru familia ei. O spune chiar mama ei, Nicoleta.

“Am primit o maşină de spălat manuală. Eu le scot, le storc, le clătesc în albie şi apoi le întind pe sârmă. Până să primesc maşina de spălat, am spălat la mână. Maşina am primit-o acum vreo două luni. Spălam, şi Georgiana mă ajuta la clătit şi le întindeam amandouă. E ajutorul meu peste tot”, spune mama Georgianei.

“Suntem patru într-o cameră, patru într-o cameră. Fac câte doi copii odată tema, pe pat, n-am posibilitatea mai mult să stea mai mulţi în acelaşi pat”, continuă aceasta.

Partea bună e că cele două camere miniscule se încălzesc ușor de la cei opt oameni care stau colac peste grămadă. E drept, nu mai ai loc să arunci un ac, spune Georgiana.

“Mi-a promis tati că după ce face Leo cinci ani, nu trebuie să mai am grijă de ei”, a completat Georgiana.

În teorie, asta ar însemna peste 2 ani. Asta dacă nu cumva, mama ei va trebui să muncească și atunci cu ziua când pe unde apucă, pentru a mai aduce bani în casă. Sau poate, tatăl ei își va găsi un loc de muncă bun. Sunt multe necunoscute în viitorul Georgianei, dar și o mare certitudine.

Cu cât ai mai multă educaţie, ai şanse mai bune să găseşti un loc de muncă stabil”, consideră Georgiana.

Oricât de trist ar suna, drumul către un trai decent nu e ușor. Mai ales dacă te naști într-o familie cu posibilități materiale limitate, într-o țară în care învățământul e gratuit doar pe hârtie. Dar împreună, o putem ajuta pe Georgiana să își îndeplinească visul, aparent banal. Fata vrea să devină profesoară de franceză, dar nimic nu e ușor când o duci de pe o zi pe alta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom