Confidenţialitate

Urmează-ţi Visul | Georgiana a cunoscut de mică lipsurile de tot felul – AUDIO

Georgiana are 13 ani și învață foarte bine. Are note mari la toate materiile, dar cel mai mult îi plac limbile străine.

De altfel, visul Georgianei este să devină profesoară de franceză și, cel puțin la prima vedere, s-ar putea să vi se pară ceva destul de banal. Însă când mai ai cinci frați mai mici acasă, și „acasă” înseamnă două cămăruțe dărăpânte, visul aparent banal devine o veritabilă încercare.

Cu toate astea, Georgiana nu numai că are grijă de frați și de casă, cot la cot cu mama ei, dar îi mai ajută și pe colegii de la clasă cu temele sau lecțiile pe care nu le înțeleg singuri. Fata își ajută colegii ori de câte ori au nevoie. De altfel, văzând-o la ore, nu ai spune că Georgiana provine dintr-o familie care supraviețuiște de pe azi pe mâine.

De fapt, spun profesorii, Georgiana e un copil inteligent care nu tocește lecțiile. Când își ajută colegii, le explică cu multă răbdare ce au de făcut.

“Mă ajută la limbi străine, la franceză, la engleză”, spune Sorina, colega ei.

“Trebuia să învăţ un tabel şi nu puteam să-l reţin, însă ea mi-a explicat şi m-a ajutat să-l înţeleg”, a mărturisit Eduard, colegul Georgianei.

De fapt, nu e coleg pe care să nu-l fi ajutat măcar o dată, spune diriginta Florentina Gheorghe. 

“Destul de rar se întâmplă ca un copil, cu situaţia ei de acasă, să înveţe atât de bine”, a declarat aceasta.

Altruismul și rezultatele școlare ale Georgianei sunt cu atât mai meritorii dat fiind că provine dintr-o familie săracă. Cu totul, sunt şase copii și părinții fac eforturi mari să îi trimită la școală.

De altfel, cei opt membri ai familiei locuiesc într-o casă veche cu două camere minuscule. Mama mai lucrează prin sat cu ziua și fără ajutorul Georgianei, i-ar fi foarte greu să aibă grijă de casă. Fata cea mare spală, gătește și face lecții cu frații mai mici. Între picături, învață și își face propriile teme.

“Dacă ai avea timp, cum ţi-ar plăcea să te distrezi? Să mă plimb cu bicicleta. Nu prea am avut timp să mă plimb cu bicicleta în ultimul timp”, recunoaşte Georgiana.

“Când te-ai jucat ultima dată? Nici nu mai ţin minte. Nu mai ţin minte când m-am jucat ultima oară. Astă vară, parcă”, continuă Georgiana.

Deși nu se declară nefericită, Georgiana a cunoscut de mică lipsurile de tot felul. Dar a mai cunoscut tot de la o vârstă fragedă și o cale de ieșire: educația. E un copil inteligent și muncitor, și e decisă să își facă un drum în viață. Dar puțin ajutor îi poate netezi drumul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom