Posibil test nuclear în Coreea de Nord

Un sesim de 6,3 pe scara Richter s-a înregistrat în această dimineață în Coreea de Nord. Seismologii americani de la United States Geological Survey (USGS) dar și cei din Coreea de Sud, au confirmat că seismul nu a fost unul generat de cauze naturale, ci de om, ceea ce conduce la ideea unei „posibile explozii.

Informațiile sunt sprijinite și de faptul că potrivit agenției oficiale de presă KCNA din Coreea de Nord, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală, deținută de Phenian.

Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară„. Dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră„, a spus el, citat de KCNA.

Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă.

Știrea unui posibil test nuclear, al 6-lea, făcut de Coreea de Nord a făcut înconjorul presei în străinătate, în mesaje pe Twitter.

 

Japonia confirmă că a fost un al 6-lea test nuclear al Coreei de Nord, a spus ministrul de externe japonez.

De asemenea, experţii japonezi de la Agenţia Naţională de Meteorologie au precizat că undele seismice detectate după posibila explozie au fost de zece ori mai puternice decât în cazul unor teste nucleare anterioare ale regimului de la Phenian.

Anterior, ministrul de externe japonez anunțase că : „în cazul în care Coreea de Nord a lansat o rachetă nucleară, nu vom tolera așa ceva și vom lua o poziție fermă„.

UNDA SEISMICĂ A FOST RESIMȚITĂ ÎN APROPIEREA GRANIȚEI NORD COREENE

Mai mulţi martori din localitatea chineză Yanji, care este situată în apropierea graniţei nord-coreene, au precizat că au simţit undele seismice, ce au durat în jur de zece secunde şi au fost urmate de o replică. Autorităţile chineze au detectat opt minute mai târziu o replică de 4,6 în apropierea aceloraşi coordonate din districtul Kilju.

Îmi mâncam micul-dejun peste graniţă, aici în Yanji, atunci când am simţit clădirea tremurând. A durat aproape cinci secunde. Sirenele antiaeriene din oraş au pornit”, a declarat Michael Spavor, director al Centrului de Schimb Cultural Paektu.

Reprezentanţii armatei sud-coreene au explicat că primul cutremur pare că a fost produs artificial, iar o întâlnire a Consiliului Naţional de Securitate a fost convocată urgent la Seul.

După al cincilea test nuclear din septembrie 2016, seismologii de la US Geological Survey (USGS) au măsurat un cutremur cu magnitudinea de 5,3, în vreme ce un seism de 5.0 s-a simţit în Coreea de Sud.

Deocamdată nu există o reacție oficială a SUA, însă este cunoscută poziția președintelui american Donald Trump privind testele nucleare. Ultima oară liderul de la Casa Albă i-a dat un ultimatul omologului său din Coreea de Nord.

„Acest om nu va scăpa nepedespit pentru ceea ce face „, a spus Donald Trump. „Dacă îndrăzneşte să declanşeze o ameninţare sub forma unei ameninţări evidente – ceea ce el face de ani de zile – sau dacă face ceva în ceea ce priveşte Guamul sau orice teritoriu american sau un aliat american, va regreta sincer„, a declara preşedintele SUA.

ONU: Sancțiuni foarte dure pentru Coreea de Nord

D.Trump: „Kim Jong-un va regreta sincer acţiunile ostile împotriva teritoriului SUA”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS