UPDATE: Cine este Iosif Armaș, afaceristul acuzat că a devalizat centrul stațiunii Băile Herculane?

UPDATE: Iosif Armaș s-a născut în comuna Luncaviţa, judeţul Caraş-Severin. De-a lungul anilor, a fost portar la Hotelul Dacia din Băile Herculane, șef al Federației de Box pentru trei ani, deputat PSD în perioada 2000-2004 și mai ales un om de afaceri de succes, prezent în Topul Forbes al milionarilor. La un moment dat, averea sa era estimată la 200 de milioane de dolari.

 

Cum a reușit să strângă această avere? Imediat după Revoluția din 89, Armaș exporta piei din oaie și vită. S-a implicat și în agricultură, dar a renunțat după un timp.

 

În 2001, Iosif Armaş conducea firma Argirom Internaţional. A primit, cu titlu de împrumut, din rezerva națională, o cantitate mare de zahăr. Ulterior, cu banii obţinuți din vânzarea zahărului – pe care nu l-ar fi returnat – a cumpărat de la Ministerul Turismului, la acea vreme condus de Dan Matei Agathon, pachetul majoritar al SC Hercules Băile Herculane SA, companie ce deţinea cele mai importante clădiri din centrul stațiunii. Astfel, Armaș a intrat în posesia hotelurilor Traian, Hercules, Diana și Afrodita, Băilor termale Apollo, Hebe și Venera. Unele dintre ele sunt clădiri de patrimoniu, construite în timpul Imperiului Austro-Ungar.

 

Ulterior, imobilele au făcut obiectul unor garanții pentru împrumuturi contractate de Armaș. Cum omul de afaceri nu a înapoiat banii, cei care l-au împrumutat au revendicat clădirile.

În 2010, ministrul Turismului Elena Udrea anunța că firma Argirom se află în executare silită, iar hotelurile, aflate într-o stare avansată de degradare, urmează să fie repuse în circuitul turistic prin scoaterea la licitaţie.

 

Ieri, Iosif Armaș a dat explicații în fața procurorilor DIICOT despre soarta acestor imobile. Anchetatorii au decis să îl rețină pentru 24 de ore. În dosar este implicat și vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ilie Iova, cel care în anii 2002-2008 a condus firma SC Hercules SA Băile Herculane. Acesta a fost pus sub control judiciar.

 

Prejudiciul în dosar se ridică la 30 de milioane de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS