Universitățile care înscriu studenți peste capacitatea maximă riscă amenzi

Universitățile care înscriu studenți peste capacitatea maximă riscă amenzi de până la 10 ori mai mari decât taxa de școlarizare aprobată.

Așa prevede un proiect de ordonanță de urgență – ce urmează să fie prezentat în ședința de Guvern de mâine de către Ministerul Educației.

Se urmărește în acest fel, între altele, sancţionarea instituţiilor de învăţământ care acceptă studenți la programe fără autorizare.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, începând cu anul universitar care stă să înceapă, universitățile care înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare riscă sancțiuni.

Amenda poate fi și de zece ori mai mare decât valoarea taxelor de şcolarizare încasate pentru respectivul program de studii.

O astfel de propunere vine în contextul în care, din decembrie şi până acum, Ministerul Educației a plătit daune de peste 1,7 milioane de lei absolvenților care au dat în judecată statul.

E vorba de tinerii cărora la finalul facultăţii nu li s-a eliberat diploma de licenţă pentru că au fost înscriși cu depășirea cifrei de școlarizare aprobate sau la un program neautorizat.

Printre universitățile care au absolvenţi de studii neautorizate se numară Spiru Haret, Universitatea din București, Babeş-Bolyai din Cluj, dar și Al.I. Cuza din Iaşi.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS