Confidenţialitate

Uniunea Europeană recomandă al doilea rapel anti-COVID pentru persoanele peste 60 de ani

Recomandarea vine în contextul în care în multe țări europene a crescut numărul infectărilor cu noul coronavirus și al persoanelor internate în spital cu forme de COVID determinate, în principal, de subvarianta BA.5 a tulpinii Omicron.

Până acum recomandarea de a face a 4-a doză de vaccin anti-COVID era adresată în special celor vulnerabili și persoanelor trecute de 80 de ani.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă de data aceasta tuturor persoanelor de peste 60 de ani să facă o nouă doză de vaccin anti-COVID, mai ales că, în toată Europa, a crescut atât numărul celor cu forme ușoare de coronavirus, cât și al celor internați în spital.

„Este esențial ca toți cei care au peste 60 de ani și toate persoanele vulnerabile să facă un al doilea raoel cât mai repede posibil”, a spus comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides,

Pe măsură ce virusul a evoluat, eficacitatea vaccinului a fost afectată, dar serurile existente oferă încă o bună protecție când vine vorba despre forme grave și deces.

Între timp, producătorii Pfizer și Moderna au început deja testarea unor vaccinuri adaptate noilor variante ale coronavirusului, iar acestea ar putea fi aprobate până în septembrie.