Uniunea Europeana ar putea impune vize pentru cetatenii americani

Uniunea Europeană ar putea impune vize pentru cetătenii americani si canadieni daca Statele Unite si Canada nu vor ridica vizele pentru români.

Parlamentul European a votat o rezoluţie privind vizele care prevede această măsură. Numai că procedura este complicată şi poate dura ani de zile.

Prin modificarea unui regulament, este introdus un ‘mecanism de reciprocitate’ care poate fi declanşaă doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA şi Canada. Acest mecanism prevede că Uniunea Europeană poate impune vize pentru ceățenii americani și canadieni – spre exemplu – dacă respetivele state refuză să ridice vizele pentru cetățeni din state membre ale Unii. Însă…e o procedură îndelungată. La 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezoluţiei votate de Palramentul European, statul în cauză poate notifica în scris instituțiile europene. Statul terţ are la dispoziţie şase luni pentru a ridica vizele. Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziţie două soluţii: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetăţenii statului terţ sau poate înainta Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a situaţiei, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.