Confidenţialitate

Uniunea Europeana a adoptat noi sanctiuni la adresa Rusiei

Noile sancțiuni se aplică și în cazul a două companii ucrainene din Crimeea, care au fost confiscate de Moscova după anexarea Penisulei, în luna martie. Pentru moment, Uniunea Europeană rămîne în faza a doua a măsurilor punitive la adresa Moscovei: cele cu ținte directe, vizînd numai persoane fizice ori societăți comerciale.

O eventuală a treia fază ar implica sancțiuni economice mult mai vaste împotriva Rusiei. Însă cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au poziții diferite asupra acestor demersuri: numeroase țări membre sunt în relații economice strînse cu Federația Rusă, iar gigantul energetic Gazprom furnizează aproape o treime din necesarul de gaze naturale de pe continent. Șefa diplomației Europene, Catherine Ashton, a spus că – citez – ‘pretinsele referendumuri’ ale separatiștilor din estul Ucrainei sunt ilegale și că Bruxelles-ul nu recunoaște rezultatele lor.

Militanții pro-ruși din Donețk și Luhansk susțin că rezultatele consultărilor populare ar fi în proporție covîrșitoare în favoarea autonomiei. Ministrul de Externe ak Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat că țara sa va ‘respecta’ voinţa ucrainenilor din estul ţării, dar a adăugat că un dialog cu Kievul este necesar.

Surse diplomatice susțin că o reuniune între oficialitățile interimare ucrainene și separatiști ar putea să aibă loc miercuri, cu medierea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.