Uniunea Europeana a adoptat noi sanctiuni la adresa Rusiei

13 nume au fost adăugate pe lista celor aproape 50 de persoane vizate deja de interdicții de călătorie și de blocarea averilor

Noile sancțiuni se aplică și în cazul a două companii ucrainene din Crimeea, care au fost confiscate de Moscova după anexarea Penisulei, în luna martie. Pentru moment, Uniunea Europeană rămîne în faza a doua a măsurilor punitive la adresa Moscovei: cele cu ținte directe, vizînd numai persoane fizice ori societăți comerciale.

O eventuală a treia fază ar implica sancțiuni economice mult mai vaste împotriva Rusiei. Însă cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au poziții diferite asupra acestor demersuri: numeroase țări membre sunt în relații economice strînse cu Federația Rusă, iar gigantul energetic Gazprom furnizează aproape o treime din necesarul de gaze naturale de pe continent. Șefa diplomației Europene, Catherine Ashton, a spus că – citez – ‘pretinsele referendumuri’ ale separatiștilor din estul Ucrainei sunt ilegale și că Bruxelles-ul nu recunoaște rezultatele lor.

Militanții pro-ruși din Donețk și Luhansk susțin că rezultatele consultărilor populare ar fi în proporție covîrșitoare în favoarea autonomiei. Ministrul de Externe ak Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat că țara sa va ‘respecta’ voinţa ucrainenilor din estul ţării, dar a adăugat că un dialog cu Kievul este necesar.

Surse diplomatice susțin că o reuniune între oficialitățile interimare ucrainene și separatiști ar putea să aibă loc miercuri, cu medierea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.