UNICEF: România, Bulgaria şi Chile, pe ultimele locuri într-un clasament privind bunăstarea copiilor

România, Bulgaria şi Chile ocupă ultimele locuri într-un clasament al progreselor în ţări industrializate în vederea bunăstării copiilor.

În acest clasament, pe primele locuri se află Elveţia, ţările din nordul Europei şi Germania, potrivit unui raport prezentat de UNICEF, relatează radioteleviziunea elveţiană RTS.

Aceste trei ţări au, cu siguranţă, un venit pe cap de locuitor inferior altor ţări din lumea industrializată, se subliniază în acest bilanţ realizat de centrul de cercetare Innocenti al Fondului ONU pentru Copii.

În total, au fost evaluate 41 de țări di Uniunea Europeană și OCDE.

El a fost stabilit în funcţie de nouă criterii, care figurează între obiectivele dezvoltării durabile definite în 2015 de ONU.

În medie, unul din cinci copii (21%) din aceste 41 ţări ”cu venituri mari” trăeişte sub pragul sărăciei. Însă există diferenţe mari – doar un copil din zece se află în această situţie în Danemarca, Islanda şi Norvegia, pe când un copil din trei se află sub pragul sărăciei în Israel şi România.

Unul din opt copii, în medie, se confruntă cu o insecuritate alimentară, iar acest nivel urcă până la un copil din cinci în Regatul Unit (locul 13) şi Statele Unite şi până la unul din trei copii în Mexic şi Turcia.

Obezitatea copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani ”constituie de asemenea o formă de malnutriţie” şi se află în creştere în majoritatea ţărilor.

Cele mai multe ţări bogate şi-au redus mortalitatea neonatală în ultimii ani, însă Canada, Statele Unite, Chile, Mexicul, Bulgaria şi Turcia au încă niveluri superioare mediei de 2,8decese la 1.000 de naşteri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS