Ungaria: Arestul preventiv pe perioada nelimitata

Măsura se va aplica doar în cazul persoanelor care riscă o pedeapsă cu închisoarea de minimum 15 ani

Proiectul de lege a intrat în dezbatere la începutul lunii octombrie, după ce doi membri ai unei bande, bănuiți de crime și jafuri, au reușit să evadeze.

Cei doi bărbați fuseseră plasați în arest la domiciliu în aprilie pentru că durata pregătirii procesului lor a depășit limita legală de arest preventiv în Ungaria, stabilită la patru ani. Suspecții au fost prinși ulterior în Elveția.

Fiind susținut de deputații din partidul Fidesz al premierului Viktor Orban și de cei din partidul de extremă dreapta, proiectul de lege a trecut fără probleme în Parlament.

Un avocat celebru în Ungaria, Gyorgy Magyar, a apreciat noua lege drept ‘total contrară evoluției sistemului juridic european’. Potrivit acestuia, singura țară unde arestul preventiv este nelimitat este Belarus, un fost stat sovietic adesea descris drept ultima dictatură europeană.

În ultimii trei ani, Ungaria a adoptat mai multe reforme controversate, în domenii ca mass-media, justiție și drepturi fundamentale, pentru care Uniunea Europeană a cerut explicații în repetate rânduri.