Confidenţialitate

Ungaria amenință că nu va recunoaște ”certificatele verzi digitale” | AUDIO

Pentru că își vaccinează populația cu serurile Sinopharm (China) şi Sputnik V (Rusia), neautorizate în Uniunea Europeană, Ungaria ameninţă acum că nu va recunoaşte “certificatele verzi digitale” care ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar.

Dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul UE , ”Certificatul verde digital” va conţine date despre vaccinarea anti-Covid, cu unul din cele 4 vaccinuri autorizate pînă in prezent de  Agenţia Europeană a Medicamentelor: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson.

Asta va ridica probleme Ungariei şi Slovaciei, care au achiziţionat și folosit vaccinuri din afara Uniunii Europene. Budapesta invocă acum principiul reciprocității și avertizează că nu va accepta certificatele de vaccinare ale ţărilor care nu le acceptă pe ale sale.

Comisia Europeană lasă statelor membre decizia de a  accepta sau nu vaccinuri suplimentare. Dacă acest lucru este refuzat, atunci, ca să poata călători peste graniță, cetăţenii ungari și slovaci care au făcut vaccin rusesc sau chinezesc ar putea fi nevoiţi să demonstreze prin teste că nu au Covid sau că au trecut prin boala și au anticorpi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu