Confidenţialitate

Ungaria a blocat active rusești în valoare de 870 de milioane de euro până la finalul lunii noiembrie | AUDIO

Până la sfârşitul lunii noiembrie, Ungaria a blocat active rusești în valoare de 870 de milioane de euro – potrivit cotidianului independent Nepszava, care citează surse ale Uniunii Europene. Această sumă a surprins presa ungară, dat fiind că Executivul de la Budapesta a blocat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Moscovei. Penultimele date furnizate de Guvernul Viktor Orban arătau că s-au confiscat active în valoare de numai 3.000 de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comparativ, Italia a blocat active ruse în valoare de 2,3 miliarde de euro, Germania – 2,2 miliarde de euro, iar Austria – 1,8 miliarde de euro.

La polul opus, Bulgaria a reuşit să blocheze active ruse în valoare de peste 11 milioane de euro, Republica Cehă – de aproape 11 milioane, iar Slovacia aproape 5 milioane de euro.

Sancţiunile europene împotriva Rusiei au vizat 1.241 persoane şi 118 organizaţii, arată datele citate de Nepszava.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că statele membre au confiscat şi blocat în total 19 miliarde de euro sub formă de active de la organizaţii, oameni politici şi persoane particulare din Rusia.

Aceste fonduri ar putea fi destinate reconstrucţiei Ucrainei, potrivit unui plan propus de Comisia Europeană. Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a cultivat legături strânse cu Moscova, deoarece Ungaria este în mare măsură dependentă de petrolul și gazele rusești și a blocat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: CNN: FIFA ar fi refuzat solicitarea lui Volodimir Zelenski de a apărea cu un mesaj înainte de startul finalei CM 2022 Qatar | AUDIO