Unele fete de la centrul de plasament Sfânta Maria erau exploatate sexual. Avocatul Poporului a început o anchetă

Unele fete de la centrul de plasament Sfânta Maria plecau săptămâni întregi din instituţie şi aveau anturaje unde erau exploatate sexual, în vreme ce altele erau sedate de angajaţi pentru că ar fi fost agitate, deşi frecventau cursurile şcolii şi aveau referinţe bune din partea cunoscuţilor şi colegilor, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Între cele mai rele tratamente aplicate fetelor de la Sfânta Maria, punctează sursele citate, ”cel mai grav a fost administrarea unor medicamente psihiatrice, care trebuiau prescirise de un medic psihiatru, ceea ce nu se întâmpla la Sfânta Maria”.

O altă neglijenţă care le este reproşată angajaţilor de la centrul de plasament este lipsa de supraveghere a minorelor.

Acestea au fost expuse unor agresiuni de natura sexuală, explică sursele judiciare, care arată că ”pe fondul lipsei de supraveghere, fetele plecau cu zilele”.

”Erau expuse unor medii şi anturaje ce le exploatau sexual”, mai arată sursele citate. Potrivit acestora, ”ele nu raportau plecările din centru care uneori erau şi de câteva săptămâni”.

”În centru, fetele erau descrise ca fiind agresive sau agitate, prin aceste referiri angajaţii centrului încercând să justifice tratamentele medicamentoase administrate nelegal”, mai spun sursele.

Acestea menţionează că unele dintre fete despre care angajaţii de la Sfânta Maria susţineau că sunt agitate aveau referinţe foarte bune în rândul cunoscuţilor, dar şi al colegilor şi al cadrelor didactice de la şcolile la care învăţau, că se prezentau la ore şi că administrarea unor astfel de medicamente nu se impunea în cazul lor.

Procurorii fac 19 percheziţii, joi, într-un dosar privind funcţionarea frauduloasă a sistemului de protecţie specială a copiilor instituţionalizaţi într-un centru de plasament din Bucureşti. În acest dosar a început urmărirea penală a 21 de persoane, pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare, a anunţat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Potrivit sursei citate, procurorii şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti pun în executare, joi, 19 autorizaţii de percheziţie, inclusiv la o instituţie publică, într-un dosar în care în cursul acestei luni s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 21 de persoane suspectate de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

 

 Avocatului Poporului s-a autosesizat

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează anchetă în cazurile de la Casa de Copii Dacia din Braşov şi Centrul Social Sfânta Maria din Bucureşti, sesizarea vizând posibila încălcare a articolului 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

Ancheta la Casa de Copii Dacia va fi efectuată de către reprezentanţii Domeniului pentru Prevenirea Torturii şi cei ai Biroului Teritorial Braşov, iar investigaţia la Centrul Social Sfânta Maria este realizată de către reprezentanţii Domeniului pentru Prevenirea Torturii, precizează Avocatul Poporului.

Instituţia menţionează că site-ul tolo.ro a publicat, miercuri, o investigaţie jurnalistică din care rezultă că la centrul de plasament Dacia, judeţul Braşov, 12 copii din cei 28 din centru sunt trataţi cu medicamente pentru schizofrenie ca sa stea liniştiţi.

Avocatul Poporului menţionează şi că la Centrul Social Sfânta Maria din Bucureşti a fost declanşată o anchetă de proporţii şi au avut loc descinderi ale autorităţilor, unii angajaţi ai centrului fiind acuzaţi că îi bat pe copii şi le fură mâncarea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS