Confidenţialitate

Un tunel ar putea lega insula Gozo de Malta în 3 ani

Maltezii au accesat fonduri europene pentru a găsi o cale de a lega insulele Gozo și Malta cu ajutorul unui drum de mare viteză. Potrivit oficialilor maltezi, varianta cea mai probabilă este un tunel în Marea Mediterană care să lege cele două insule, cele mai mari din arhipelagul Maltez. Dacă în prezent legătura între cele două este strict pe mare, mașinile putând ajunge doar cu ajutorul feribotului din Malta în Gozo și invers, în trei ani situația s-ar putea schimba, principalul obiectiv fiind accelerarea dezvoltării insulei Gozo.

Vestea este una bună și pentru turiștii care aleg Malta și care ar putea scăpa astfel de necesitatea schimbării mijlocului de transport la trecerea de pe o insulă pe alta, atât Gozo cât și Malta oferind numeroase atracții turistice și peisaje spectaculoase.

Într-o declarație în exclusivitate pentru Europa FM, John-Mary Attard, Senior Manager în cadrul Autorității pentru Tursim din Malta, a confirmat informația.
”Gozo este mai puțin dezvoltat, deși este la 20 de minute de transfer pe mare față de Malta. Insula și-a menținut multe dintre caracteristicile sale tradiționale. Insula a crescut și s-a dezvoltat, generând încasări importante din turism. Există însă dificultăți în a ajunge pe insulă și de pe insulă în Malta chiar și pentru gozitani, mai ales iarna, când vremea este mai aspră, marea gitată, așa că există studii în acest moment, inclusiv cu fonduri europene, pentru a construi un tunel submarin. Acesta este planul guvernului, dar în stadiul de proiect acum, fiind făcute studiile geologice”, spune John-Mary Attard.

Malta a trecut printr-o dezvoltare accelerată în ultimii ani, refăcând infrastructura și valorificând multe obiective turistice, în special prin accesarea de fonduri europene. Transformările prin care trec orașele malteze sunt gândite astfel încât să atragă cât mai mulți turiști, principala componentă a PIB-ului Maltei, dar și să atragă investitori strategici care să-și relocheze operațiunile pe insulele însorite din Mediterană.