Confidenţialitate

Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată că ultimii 8 ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată

Avertisment serios al Organizaţiei Meteorologice Mondiale privind încălzirea globală. Într-un raport considerat a fi o cronică a haosului climatic, se arată că ultimii 8 ani, din 2015 încoace, sunt cei mai calzi înregistrați vreodată. Avertismentul vine în prima zi a conferinței ONU privind schimbările climatice, care are loc la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

Planeta trage un semnal de alarmă, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat la conferinţa ONU privind schimbările climatic. El a cerut ca „acţiuni ambiţioase şi credibile” în cele două săptămâni ale acestei conferinţe climatice desfăşurate în Egipt.

Cu o temperatură medie estimată cu 1,15 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, se aşteaptă ca anul 2022 să fie “doar” pe locul al cincilea sau al şaselea al celor mai calzi ani înregistraţi vreodată. Totul – datorită influenţei neobişnuite, pentru al treilea an consecutiv, al fenomenului la La Ninia care duce la o scădere a temperaturii.

„Este deja prea târziu pentru mulţi gheţari şi topirea va continua timp de sute sau chiar mii de ani, cu consecinţe majore pentru aprovizionarea cu apă”, a declarat directorul Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Planeta a fost, de asemenea, lovită în acest an de o avalanşă de evenimente extreme, de la inundaţii istorice în Pakistan până la valuri de căldură repetate în Europa şi seceta prelungită în Cornul Africii, care nu sunt altceva decât efecte ale încălzirii globale.

Între timp, în Canada a fost consemnat un record absolut de căldură pentru luna noiembrie în Quebec; sâmbătă au fost peste 23 de grade Celsius raportate la Montreal, cu 15 grade mai mult decât temperatura medie.

Recordul anterior fusese înregistrat pe 10 noiembrie 2020, cu 22,4 grade Celsius, potrivit Ministerului canadian al Mediului.

Iar penultimul record datează din noiembrie 1948, cu o temperatură de 21,7 grade.

„Este prima dată când înregistrăm o astfel de temperatură în noiembrie de la începutul măsurătorilor, este un record absolut”, au declarat meteorologii canadieni.

Foto: Shutterstock

Citește și: Știrea Verde: “Până la ce temperatură exterioară este mai ieftin să te încălzești cu un aer condiționat?” | AUDIO