Un nou record pentru Dor Geta Popescu: la 12 ani a atins cel mai înalt vârf din America de Nord

Alpinista Dor Geta Popescu, în vârstă de 12 ani, a reușit să atingă, pe data de 18 mai, vârful Denali, de 6190 de metri, supranumit ”Gigantul” Americii de Nord, informează un comunicat de presă al Clubului sportiv montan ”Altitudine”.

Denali este situat la 345 km sud de cercul polar de nord, în Alaska, și este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) și Aconcagua (Argentina).

”Da, mă bucur imens, încă o dată tot mai sus! Este un record muncit, atât în antrenamente, cât și în parcurs. Este o reușită pe care mi-am dorit-o foarte mult și pentru care eram gata să rămân pe munte 30 de zile, limita fizică maximă în aceste condiții climatice extreme. Dar nu a fost cazul! Totul a mers perfect, m-am simțit excelent, am tras fiind foarte concentrată și hotărâtă. Am atins vârful după 7 zile de efort și muncă, de tras sania cu 20 de kilograme de echipament, de amenajat adăposturi pentru cort, de urcat și coborât în aclimatizare, de mari emoții! Iar în final, imensa bucurie a vârfului, a reușitei!”, a spus Dor Geta Popescu, conform comunicatului.

Având înălțimea de 6190 metri, Denali (anterior McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dat de diferența mare între bază și vârf — din acest punct de vedere este considerat mai înalt decât muntele Everest — și de condițiile extreme de temperatură și climă: vânt puternic, furtuni de zăpadă și temperaturi foarte joase. De altfel, Denali este considerat cel mai ”rece” munte din lume. Statistic, între 30 și 50% din cei care vizează vârful reușesc în tentativa lor.

Reușita sportivei Federației Romane de Alpinism și Escaladă, Dor Geta Popescu, constituie egalarea unui record mondial de vârstă stabilit în anul 1995 de americanca Merrick Johnston. Pentru Geta, Denali este al patrulea vârf din circuitul 7 Summits, după Kilimanjaro, Elbrus și Aconcagua.

De la vârsta de 10 ani, Dor Geta Popescu reprezintă România în expediții în munții înalți ca membră a ”Altitude Expeditions Team”.

Legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine, Dor Geta Popescu continuă parcursul de excepție al sezonului competițional 2016. După recordul mondial de vârstă din februarie de pe vârful Aconcagua, cel mai înalt vârf din afara Asiei, având 6.960 metri, Geta reușește încă două recorduri mondiale în mai puțin de 20 de zile — 5 mai 2016 — Pico de Orizaba, 5.636 m, cel mai înalt vulcan din America de Nord, și 18 mai 2016 — Denali, 6.190 m, cel mai înalt munte din America de Nord.

Expedițiile de record ale Getei Popescu în Circuitele 7 Summits și 7 Volcanoes sunt incluse în calendarul competițional al Federației Romane de Alpinism și Escaladă. Popescu este componentă a lotului național de escaladă copii, având titluri de campioană națională la categorii de vârstă, clasări pe podium la competițiile balcanice și concursurile de Grand Şlam europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS