Confidenţialitate

Cutremur de peste 5 în Oltenia, urmat de 2 replici. Seismul a fost resimțit până la Cluj-Napoca. Reacții din țară. LIVE UPDATE | VIDEO

Marți, 14 februarie 2023, În România au avut loc trei cutremure: seismul principal a avut o magnitudine de 5,7, iar cele două replici au avut 3,4, respectiv 3,5 grade pe scara Richter. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur (5,7) a fost catalogat la intensitatea VI.

UPDATE 18:18. Bilanțul victimelor din Târgu Jiu

La UPU s-au prezentat un bărbat de 43 de ani după ce a fost rănit de o bucată de tencuială. Traumatism cranian minor. Bolnav cooperant. A venit singur la SJU. Era în timpul serviciului.

Și a mai fost o femeie de 32 de ani, care a alunecat acasă în timpul cutremurului. Niciunul nu a avut nevoie de internare.

S-au mai prezentat cinci pacienți cu atacuri de panica, nu a avut nevoie de internare.

UPDATE 18:15. Raed Arafat: Nu avem victime grave

„Este normal să apară moment de panică. Este un al doilea cutremur și nu o replică. Panica este cauzată fie că oamenii văd și simt în zone în care nu sunt obișnuiți, dar panica poate duce la greșeli de comportament dacă oamenii nu se pregătesc și nu știu cum să reacționeze. Mesaje RO-ALERT nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau dacă sunt efecte grave și dacă avem de transmis indicații.

Elementele de pregătire pentru cutremur se află înainte de cutremur nu în timpul cutremurului. O casă pregătită pentru cutremur: mobilier fixat, nu pui elemente grele sus. Toate aceste date le veți găsi și în aplicația DSU și pe portalul Fii pregătit. Toate poveștile în jurul fenomenului unui cutremur: din dorința că vrem să știm cât mai mult intrăm pe foarte multe site-uri, Facebook, diferite zone de informare și dezinformare și tindem să credem tot ce citim pentru că suntem îngrijorați.

Intrați și verificați infromațiile și de pe site-urile oficiale: Guvernul României, DSU, IGSU. Toate au informații pentru dumneavoastră. Multe persoane vor apărea și vor prezice alte cutremure – vă rog să vă gândiți că cel care poate prezice un cutremur a trecut de limita de sus a științei. Când vom vedea pe cineva care primește premiul Nobel pentru că poate prezice un cutremur înseamnă că are dreptate. Acest lucru este foarte greu de prezis” a spus Raed Arafat.

Urmărește aici întreaga declarație a lui Raed Arafat: Primele declarații ale lui Raed Arafat după cutremurul de 5,7 din România: Nu avem victime grave | VIDEO

UPDATE 16:47. Cele mai multe apeluri au fost primite la ISU Gorj

Apelanții sesizează diverse pagube (fisuri, căderi țigla de pe acoperiș).

Pentru eficientizarea misiunilor de recunoaștere derulate în teren, ISU Gorj a suplimentat echipajele din tura de serviciu cu cel aflat în turele libere, din 3 subunități

Din informațiile pe care le avem la acest moment, nu sunt persoane care să fi suferit vătămări.

Totodată, nu există situații de pericol pentru populație.

UPDATE 16:22. Cum s-a resimțit cutremurul în Gorj

UPDATE 16:21. Mehedinți: 2 apeluri la ISU Mehedinți

Ca urmare a seismului înregistrat în cursul zilei de astăzi, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinți au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localități.

Primul apel semnala faptul că în orașul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva țigle sunt în pericol de cădere.

Cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereții unui imobil social din municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat.

Pentru verificare celor sesizate echipaje operative de pompieri din cadrul Gărzii Baia de Aramă și Detașamentului Drobeta Turnu-Severin s-au deplasat în teren.

UPDATE 16:20. Cum s-a simțit cutremurul în Râmnicu Vâlcea

Cutremurul s-a simțit la Râmnicu Vâlcea în special la etajele superioare ale blocurilor. Oamenii au relatat pe rețelele de socializare că au simțit cum paturile sau mobila prin casă se zgâlțâie. S-au speriat și au încercat să iasă cât mai repede din casă.

Seismul nu s-a simțit în toate clădirile înalte la fel. De exemplu, la Spitalul Județean sau la Maternitate, unde sunt construcții cu 6-7 etaje cutremurul abia s-a simțit, iar pacienții au stat liniștiți.

Nicio persoană din Vâlcea nu a apelat numărul de urgență 112 și nici nu s-au înregistrat pagube materiale, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență
Vâlcea.

UPDATE 15:58. A fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din Minister

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin.

În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.

Știre inițială

Cutremurul de 5,7 a avut loc în Oltenia – Gorj, la adâncimea de 6,2 kilometri. Acesta a avut loc la 15:26:1 (Ora României).

Replica de 3,4

În ziua de 14.02.2023, 15:26:11 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.4, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs la 100km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 138km V de Pitesti, 167km SE de Timisoara, 187km SE de Arad, 189km S de Cluj-Napoca, 202km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 220km NE de Nis.

Replica de 3,5

În ziua de 14.02.2023, 15:29:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.5, la adâncimea de 5 km.

Cutremurul s-a produs la 101km SV de Sibiu, 103km NV de Craiova, 133km V de Pitesti, 169km E de Timisoara, 181km S de Cluj-Napoca, 187km SE de Arad, 194km V de Brasov, 221km V de Ploiesti, 221km E de Belgrade, 225km E de Zemun.

Marți, 14 februarie, la  15:16:57, ora Romaniei, un cutremur cu magnitudinea estimată de 4.5 grade pe scara Richter a avut loc în Vâlcea, zona Oltenia, la adâncimea de 29 km.

Recomandările de comportament în situații de cutremur

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis INFP.

„Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/ Reguli de comportare în caz de cutremur: ❗ATENȚIE❗În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora”, a transmis și ISU.

Cutremurul a avut și alte două replici, mai transmite INFP

Seismul a avut loc la o zi după un altul, de 5,2 magnitudine pe scara Richter, înregistrat la o adâncime de 13,2 kilometri, în Gorj, tot zona Oltenia. La 23 de minute după acesta a urmat o replică de 3,0 magnitudine, a transmis luni Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Efectele cutremurului din Turcia: Crește numărul persoanelor reținute, arestate ori anchetate privind construcțiile prăbușite

Sursa foto: Shutterstock