Un miliardar norvegian va dona mare parte din averea sa pentru un proiect de cercetare

Miliardarul norvegian Kjell Inge Røkke, un fost pescar care s-a îmbogăţit lucrând în industria petrolului, a anunţat că va dona mare parte din averea sa estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari.

Norvegianul vrea să finanțeze un amplu proiect de cercetare în domeniul mediului.

Miliardarul susține că va finanţa un vas de cercetare care va avea misiunea să colecteze deşeurile de mase plastice din mările şi oceanele lumii, scrie BBC.

Kjell Inge Røkke a dezvăluit că această iniţiativă va fi demarată în parteneriat cu organizaţia ecologistă World Wildlife Fund (WWF).

”Vreau să înapoiez societăţii cea mai mare parte a averii pe care am strâns-o”, a spus miliardarul norvegian într-un interviu acordat pentru cotidianul Aftenposten, citat de News.ro.

”Nava de cercetare pe care o finanţez reprezintă doar o parte din acest proiect”.

Ambarcaţiunea va avea un echipaj alcătuit din 30 de persoane şi va putea să găzduiască la bordul ei până la 60 de oameni de ştiinţă şi numeroase laboratoare.

Nava va putea să extragă din apa mărilor şi oceanelor până la 5 tone de mase plastice în fiecare zi, pe care le va recicla apoi cu ajutorul unui dispozitiv ecologic.

”Mările ocupă 70% din suprafaţa Terrei şi mare parte din acest teritoriu nu este cercetate”, a spus Kjell Inge Røkke.

Miliardarul norvegian nu a precizat costul de fabricaţie al ambarcaţiunii şi nici suma totală pe care o va dona în cadrul acestui proiect.

Kjell Inge Røkke şi soţia lui au înfiinţat deja o fundaţie care oferă burse studenţilor doctoranzi.

Prin anunţul său, Kjell Inge Røkke s-a alăturat altor miliardari ai lumii, precum Bill Gates, Warren Buffet şi Mark Zuckerberg, care au anunţat în mod public că îşi vor dona averile.

Spre exemplu, Bill Gates, cofondator al companiei Microsoft, şi soţia lui, Melinda, au anunţat public în urmă cu câţiva ani că vor dona 95% din averea lor uriaşă, pentru a promova programe medicale, educative şi de dezvoltare globală sustenabilă.

Mark Zuckerberg, CEO-ul şi fondatorul Facebook, a anunţat recent că va dona 99% din totalul acţiunile pe care le deţine în această companie în beneficiul unor cauze pozitive, inclusiv pentru dezvoltarea serviciilor medicale şi pentru construirea unor comunităţi umane mai puternice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS