Un hotel – scena unor crime în timpul războiului bosniac – a fost reintrodus în circuitul turistic

„Deşi saltelele au fost probabil schimbate, iar pereţii văruiţi, paturile în care turiştii dorm astăzi sunt aceleaşi în care zeci de femei au fost atacate. Holul hotelului are aceeaşi podea care în 1992 a trebuit să fie curăţată de sânge, iar vizitatorii ce se bucură de piscina hotelului se relaxează în ceea ce a fost locul unui măcel”, scrie publicația britanică The Guardian.

Articolul este publicat în contextual în care un hotel din Bosnia, în care s-a comis o serie de crime teribile de către trupele paramilitare sârbe, a fost reintrodus în circuitul turistic.

Subiectul se află în centrul unei dispute dintre supravieţuitorii care vor un monument şi cei care ar prefera mai degrabă să uite cele întâmplate.

Este vorba de hotelul Vilina Vlas, din localitatea Visegrad.

În anul 1992, Vilina Vlas a fost transformat în comandamentul central al forţelor sârbe de către Milan Likic, liderul sadistic al grupului paramilitar „Vulturii Albi”, care în doar câteva luni a transformat Visegrad într-o casă mortuară eliminând pur şi simplu întreaga populaţie musulmană a oraşului istoric.

Astăzi, la peste 25 de ani de la acele evenimente, hotelul a reintrat în circuitul turistic, fără nici măcar un memorial în amintirea victimelor, fără măcar o schimbare a mobilei din clădire – în condiţiile în care autorităţile sârbe par a dori să uite evenimentele ce au transformat oraşul majoritar musulman într-una dominată de sârbi.

„Cei ce se cazează la acest hotel nu ştiu că dorm în paturile unde femeile au fost violate, şi că înoată în piscina în care oamenii au fost executaţi”, susţine Bakira Hasecic, o nativă din Visegrad ce conduce Asociaţia pentru Femeile Victime ale Războiului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS