Un fost ministru din perioada comunistă, acuzat de moartea disidentului Gheorghe Ursu

Parchetul General cere președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a unui fost ministru de interne în perioada comunistă. Este vorba despre George Homoștean  El este acuzat de complicitate la infracțiuni contra umanității în dosarul morții disidentului Gheorghe Ursu.

George Homoștean a fost ministru de interne între 1978-1987. El este acuzat că ar fi ordonat torturarea și uciderea mai multor deținuți, printre care și dizidentul Gheorghe Ursu.

Inginer constructor, poet și scriitor, Gheorghe Ursu a fost arestat în septembrie 1985, pe motiv că deținea valută. În realitate, motivul era altul. Fusese denunțat de o colegă de serviciu, care a predat Securității jurnalul intim al lui Gheorghe Ursu, jurnal care conținea fraze anti-comuniste.

Închis în vechiul penitenciar din Calea Rahovei, Gheorghe Ursu era zilnic interogat și torturat, iar după două luni de chinuri, n-a mai rezistat. Organele statului au notat drept cauză oficială a morții: o peritonită.

Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu a susținut mereu că în spatele uciderii tatălui său s-ar afla George Homoștean.De altfel, fostul ministru de interne din perioada comunistă a fost condamnat în 1993, la 14 ani de închisoare. A fost găsit vinovat că a coordonat asasinarea unor protestatari anticomuniști, în cadrul operațiunii Autobuzul. Mai mulți bărbați care doreau să fugă din țară au preluat controlul asupra unui autobuz cu navetiști și au încercat să ajungă la aeroportul din Timișoara, dar în cele din urmă au fost executați.

Printr-un decret prezidențial din 2002, semnat de președintele de atunci, Ion Iliescu, George Homoștean a fost grațiat.