Confidenţialitate

Un Ford T, fabricat în 1914, a ajuns la RAR Iași. Aproximativ 250 de astfel de mașini sunt în lume | FOTO

Un Ford T, fabricat în 1914, a ajuns la Registrul Auto Român Iași pentru verificări. Specialiștii au spus că s-au simțit de parcă au fost martorii unei „întoarceri în timp”. „Ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au”, scriu oficialii din cadrul RAR. În lume ar mai putea fi aproximativ 200-250 de astfel de mașini produse în 1914.

Fordul T, fabricat în 1914, care a ajuns la RAR Iași are un motor de 2900 centimetri cubi, în 4 cilindri, cu o putere de 20 de cai. Răcirea motorului se face cu apă, iar viteza maximă până la care poate ajunge este de 64 de kilometri pe oră.

Cum arată un Ford T din 1914

Roțile au spițe de lemn, iar scânteia provine de la magnetou. Farurile funcționează cu acetilenă, iar felinarele (pozițiile față-spate) sunt alimentate cu gaz lampant.

De ce ai nevoie pentru a conduce această mașină?

„Daca vă întrebați cum ar fi să conduceți această mașină, trebuie sa știți că este necesar un instructaj temeinic înainte: pedala din stânga este schimbător de viteze, cea din mijloc este pentru mersul inapoi, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este o manetă în dreapta volanului”, au transmis oficialii de la RAR.

Sursa foto: Registrul Auto Român Oficial

Citește și: Pentru prima dată în istoria auto, România a depășit anul trecut pragul de 500.000 de mașini produse | AUDIO