Confidenţialitate

Un europarlamentar bulgar ar putea fi sancționat după ce ar fi făcut un gest care imită salutul nazist

Conservatorul Angel Dzhambazki a ridicat mâna dreaptă după ce a plecat de la tribuna Parlamentului la care tocmai calificase ca “abominabilă” decizia Uniunii de a condiționa alocarea banilor europeni de respectarea statului de drept în țările membre.

Eurodeputatul  bulgar Angel Dzhambazki a negat că a salutat precum naziștii.

„A fost un salut inocenet”, a spus eurodeputatul după ce președinta Parlamentului European, Roberta Matsola, a acuzat că gestul parlamentarului vine din cel mai negru capitol al istoriei noastre și nu trebuie repetat.

„Așa ceva mă ofensează pe mine și pe oricine în Europa”, a scris președinta Parlamentului European pe Twitter.

Anterior momentului controversat, naționalistul bulgar susținuse la pupitrul sălii din Strassbourg un discurs în care condamna atitudinea Uniunii Europene față de Ungaria și Polonia.

Dezbaterea din plen a avut loc după ce Curtea de Justiție a Uniunii a respins apelurile Budapestei și Varșoviei la decizia blocului comunitar de a tăia fondurile publice europene pentru statele care nu respectă independența Justiției, drepturile minorităților sau ale presei.

„Nu vom permite niciodată să ne spuneți ce să zicem și ce să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orban, Fidesz și Europa națiunilor stat”, a strigat eurodeputatul care, în drum spre locul său din sală, s-a întors cu fața la toată lumea și a ridicat mâna întinsă deasupra capului.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Toni Greblă, fost judecător CCR, numit de Grindeanu în Consiliul Companiei de Drumuri. Va încasa aproape 13.000 de lei lunar | AUDIO