Un episcop al Hușilor este deshumat în încercarea de a dezlega misterul morții sale

A fost sau nu episcopul Grigore Leu otrăvit de comunişti? Rămăşiţele părintelui au fost deshumate într-o încercare de a dezlega misterului morţii sale.

Sunt aproape trei decenii de la căderea comunismului, dar multe dintre crimele atribuite regimului rămân încă învăluite în mister.

Cazul morţii suspecte a lui Grigore Leu, ridica in continuare multe semne de intrebare.

La 70 de ani după moartea sa, arheologii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului au deschis mormântul prelatului, considerat martir – transmite corespondentul Europa FM, Sorin saizu.

Sub coordonarea procurorilor militari, specialiştii cauta indicii care să sprijine teoria că episcopul ar fi fost otrăvit.

Un trecut cu multe semne de întrebare rămase din perioada comunistă. Acţiunea face parte dintr-o anchetă amplă iniţiată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, ancheta deschisa la solicitarea actualului Episcop al Husilor, Preasfintitul Igantie.

Cercetătorii cred că Grigore Leu, opozant al regimului comunist, ar fi murit otrăvit cu arsenic pe 1 martie 1949, în urma unei întâlniri cu prim-ministrul de atunci, Petru Groza.

Episcopul avea o stare bună de sănătate. În ultimele zile de viaţă, i-a fost alături cumnata sa, care era medic şi care a confirmat, după simptome, că episcopul a fost otrăvit cu arsenic.

Este prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe creştine, când este deshumat un episcop.

Specialiştii vor analiza acum osemintele si urmeaza sa stabileasca cu exactitate cauzele decesului fostului ierarh.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS