Confidenţialitate

Un deținut a fost executat în Missouri, în pofida apelurilor Papei Francisc

Statul american Missouri a procedat marţi la execuţia unui condamnat, autorul unei triple crime, în pofida apelurilor la clemenţă formulate, printre alţii, de papa Francisc şi a faptului că, potrivit apărătorilor săi, bărbatul suferea de importante deficienţe mintale, transmit miercuri AFP şi Reuters.

Decesul lui Ernest Johnson, un afroamerican în vârstă de 61 de ani, a fost pronunţat la ora locală 18:11 (23:11 GMT) în închisoarea din Bonne Terre, după administrarea unei injecţii letale cu pentobarbital, au comunicat serviciile penitenciare din Missouri.

În 1994, în timpul unui jaf, Johnson omorâse în mod violent trei angajaţi ai unei benzinării.

După condamnarea sa la pedeapsa capitală, avocaţii au înaintat mai multe recursuri, bazându-se pe o decizie a Curţii Supreme care a considerat contrară Constituţiei executarea persoanelor suferinde de un handicap mintal.

Potrivit avocaţilor, existau multiple ‘dovezi’ ale retardului intelectual al lui Johnson: la naştere, el suferea de sindromul de alcoolism fetal; în cursul vieţii, obţinuse întotdeauna un scor foarte mic la testele IQ, cu o medie de 67; la 15 ani, nu putea trasa o linie dreaptă cu o riglă ş.a.

Tribunalele din Missouri au respins însă argumentele avocaţilor.