Un an de la moartea Regelui Mihai I al României

Regele Mihai I al României a încetat din viață pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani. Înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Fiul regelui Carol al II-lea (1930-1940) și al reginei Elena, principesă a GrecieiRegele Mihai I al României s-a născut la Sinaia pe 25 octombrie 1921.

Regele Mihai s-a născut în perioada interbelică și soarta a făcut să urce pe tron pentru prima oară la 6 ani. Cea de-a doua domnie o începe în plin Război Mondial, pe când avea 19 ani.

De fiecare dată, puterea s-a aflat de fapt în mâinile altora, însă chiar și așa, România întoarce armele împotriva Germaniei Naziste în urma unui act de mare curaj al tânărului Rege, care îl arestează pe Mareșalul Antonescu.

Deși controversată, decizia a scurtat războiul și spun experții militari, în acest fel, au fost salvate câteva sute de mii de vieți. Odată cu venirea comuniștilor, Regele Mihai I este nevoit să abdice și își petrece cea mai mare parte a vieții în exil.

Mihai I s-a căsătorit pe 10 iunie 1948, la Atena, cu Ana de Bourbon Parma, din familia regală a Danemarcei.

Altețele lor regale au avut cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).

În aprilie 1992, fostul suveran, împreună cu familia sa, au sărbătorit, pentru prima oară după 44 de ani, zilele de Paște la Mânăstirea Putna și au vizitat Bucureștiul, în cadrul unei vizite cu caracter privat.

Pe 21 februarie 1997, prin Hotărârea de Guvern nr. 29, s-a revocat Decizia Consiliului de Miniștri din 22 mai 1948, Mihai I devenind cetățean român.

Pe 2 martie 2016, Consiliul Regal a transmis faptul că regele Mihai se retrage din viața publică, după ce a fost diagnosticat cu leucemie, fiind supus unei intervenții chirurgicale. Casa Regală este reprezentată în toate acțiunile publice de către fiica sa Margareta, Custodele Coroanei.

Regina Ana, soția regelui Mihai a încetat din viaţă pe 1 august 2016, în Elveția. Înmormântarea a avut loc, pe 13 august, la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS