Confidenţialitate

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a provinciei Dacia – GALERIE FOTO

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia.

Fosta capitală a provinciei Dacia se află la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, din munţii Orăştiei.

După încheierea celor două războaie mari dintre daci şi romani, înfrângerea dacilor şi distrugerea capitalei de acolo, romanii au construit aici o nouă capitală, purtând acelaşi nume, Sarmizegetusa, însă de această dată fiind un oraş roman.

Deşi multe dintre construcţiile oraşului roman aveau etaj, acum clădirile au rămas doar la nivelul fundaţiei.

Astăzi, în special pe terenuri particulare, se află zona sacră, a templelor, cum ar fi cel închinat zeului Silvanus (zeul vegetaţiei), zeului Liber Pater (protector al viţei de vie), zeiţei Nemesis (protectoarea norocului) etc.

Amfiteatrul

Aici aveau loc luptele de gladiatori, luptele între oameni şi animale sau luptele între animale. De aseamenea, tot aici avea loc şi alt gen de spectacol, cum ar fi reprezentaţii de teatru, mimă sau sport.

Băncile erau de două feluri: cele pietruite, din apropierea scenei, rezervate persoanelor importante, și cele de sus, de lemn, rezervate spectatorilor de rând. Conform inscripției unei bănci păstrate în muzeu, demnitarii aveau locuri rezervate

Palatul procuratorului financiar

Era una dintre cele mai importante clădiri de la intrarea în oraş. Clădirea beneficia de birouri pentru cei care lucrau aici, două sisteme termale (therma-băi), dintre care unul probalil că aparţinea procuratorului.

Curtea Forului

Curtea Forului a fost placată, la un moment dat, în întregime cu blocuri de marmură.

În centrul curţii şi pe margini tronau bazele ce susţineau statui de bronz aurit sau marmură a unor împăraţi ce au jucat un rol important în viaţa oraşului sau a provinciei.

Curia

La Roma, în această încăpere, senatorii discutau problemele importante ale republicii sau imperiului. În provincii decurionii, care se reuneau într-un astfel de consiliu, discutau problemele importante ale oraşului, prezidaţi de cei doi primari.

Dedesubt, se aflau două camere cu boltă, camerele de tezaur ale oraşului.

Tribunalia

Basilica era flancată în partea de est şi de vest de câte un podium de piatră, acoperit cu lemn, numite tribunalia. De aici, cetăţenii sau cei doi primari ţineau discursuri.

*Vizitarea sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.