UE îndeamnă Madridul şi Barcelona să „treacă rapid de la confruntare la dialog”

Comisia Europeană (CE) a îndemnat luni atât Guvernul spaniol, cât şi susţinătorii catalani ai independenţei să comunice şi să respingă violenţa, relatează AFP.

„Îndemnăm toţi actorii pertinenţi să treacă rapid de la confruntare la dialog. Violenţa nu poate fi niciodată un instrument în politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas într-o conferinţă de presă, la Bruxelles.

Bruxelles-ul a descris votul drept „o chestiune internă” a Spaniei, iar CE nu se poate pronunța în privința unui drept care revine prin constituția țării, a subliniat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Preșdintele CE, Jean-Claude Juncker, spune că a ținut legătura cu premierul spaniol Mariano Rajoy și urmează să discute telefonic cu el în această după amiază.

Deși instituțiile europene consideră ilegal referendumul, Comisia Europeană a făcut un apel la unitate și stabilitate, și nu la diviziune și confruntări.

Întrebat de ce Bruxellesul nu a îndemnat la dialog mai devreme, Margaritis Schinas a răspuns că acesta aştepta să aibă toate faptele la dispoziţie.

„Noi reacţionăm în momentul în care avem toate elementele la locul lor pentru a ne exprima”, a precizat purtătorul de cuvânt.

CE are încredere în premierul spaniol că va reuși să gestioneze dificila situație respectând în același timp, drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor Spaniei.

Ieri, în cadrul desfășurării referendumului privind independența Cataluniei, forețele de ordine au împiedicat oamenii să voteze, prin ordin direct de la Guvernul de la Madrid.

800 de persoane au fost rănite în violențele de ieri, și 90% dintre catalanii care au mers la urne s-au pronunţat pentru separarea de Spania.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS