Confidenţialitate

UE cere Kievului să solicite un aviz Consiliului Europei cu privire la Legea educației

Uniunea Europeană cere autorităților ucrainene să se adreseze Consiliului Europei pentru un aviz de specialitate asupra noii Legi a educației, mai exact asupra secțiunii referitoare la limba în care se desfășoară procesul de învățământ.

„Salutăm declarațiile cu privire la intenția autorităților ucrainene de a solicita Consiliului Europei un aviz de specialitate și facem apel ca ele să efectueze acest demers cât mai repede posibil”, a declarat Maya Kosyanchich, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini.

Maya Kosyanchich a afirmat că partea europeană a pus mereu accentul pe faptul că legislația respectivă trebuie să corespundă obligațiilor internaționale asumate de Ucraina, în special protecția minorităților naționale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare.

„Așa cum s-a menționat în concluziile anterioare ale Comisiei de la Veneția, rolul limbii ucrainene ca limbă de stat și protejarea limbilor minoritare și regionale trebuie să fie atent echilibrate”, a subliniat Kosyanchich, citată de agenția de presă Unian.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat luni seară controversata Lege a educației, adoptată de parlamentul unicameral pe 5 septembrie, care după potrivit minorităților naționale, îngrădește dreptul conlocuitorilor la educație în limba maternă.