Confidenţialitate

UE are dovezi că Iranul a furnizat Rusiei dronele cu care a atacat Ucraina și a aprobat mai multe sancțiuni la adresa Teheranului

Uniunea Europeană anunță că are dovezi că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran. Statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra unor noi sancțiuni împotriva Teheranului. Măsurile intră în vigoare joi după-amiază.

Noile sancțiuni vizează trei generali de armată și Shahed Aviation Industries, compania producătoare a dronelor folosite de ruși în războiul din Ucraina.

Oficialii europeni precizează că sunt pregătiți să extindă sancțiunile la alte patru entități iraniene care figurează și pe o listă de sancțiuni.

În mare parte simbolice, noile măsuri constau în înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

Săptămâna aceasta alte 11 persoane și 4 entități din Iran au fost puse pe lista neagră a Uniunii Europene pentru rolul lor în reprimarea violentă a protestelor izbucnite după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată de poliția moravurilor pentru că nu avea părul suficient de bine acoperit.

Iranul a negat în repetate rânduri că a furnizat Rusiei drone.

În videoclipuri filmate în Kiev în timpul unor atacuri sunt surprinse dronele iraniene, care au o formă distinctă de triunghi.

Acestea au zburat la joasă înălțime deasupra orașului și apoi s-au prăbușit în timp ce oamenii fugeau îngroziți.

Citește și: Șeful NATO: „Vom livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Livrarea se va face zilele următoare”

Foto: Colaj Twitter