Confidenţialitate

Ucraina vrea să introducă zona Cernobîl în Patrimoniul UNESCO

The Guardian scrie că o centrală nucleară abandonată înconjurată de o arie aridă, moloz și clădiri în ruină, nu este ceea ce majoritatea oamenilor asociază cu un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Dar exact asta este ceea ce are în vedere Ucraina pentru Cernobîl. Guvernul de la Kiev a început procedurile pentru înscrierea zonei Cernobîl pe lista patrimoniului mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Înainte de a trimite o astfel de cerere la ONU, locațiile care solicită protecția UNESCO trebuie incluse pe o listă națională a patrimoniului.

Ministerul culturii a decis recent să includă pe listă un imens radar militar construit în anii ’70 în apropierea orașului Cernobîl. Acum se discută despre extinderea aplicației pentru a include în patrimoniul național întreaga zonă a Cernobîlului, de 30 de kilometri. Cea mai mare parte – în jurul centralei nucleare abandonate.

Demersul vine la 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Centrala abandonată devenise o atracţie pentru turiştii amatori de aventură şi înainte de pandemie, mai multe firme organizând tururi în zonă.

  • Liliana Nicolae