Ucraina va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeana pe 27 iunie, in aceeasi zi cu Republica Moldova

Tensiunile între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși sunt departe însă de a se fi încheiat. În plus, Rusia și-a suplimentat din nou efectivele de militari la granița cu Ucraina – anunță NATO.

Acordul de asociere cu Uniunea Europeană va fi semnat de Ucraina pe 27 iunie, cu ocazia reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. Anunțul făcut de președintele Petro Poroșenko vine la nici două zile după ce a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin despre o eventuală încetare a focului. Cei doi au adus în discuție inclusiv posibilitatea încheierii unui armistițiu în zona de operațiuni militare din sud-estul Ucrainei.

Și totuși, după ce începuse să își retragă trupele, Rusia a mobilizat din nou militari la granița cu Ucraina. Efectivele au fost suplimentate cu cel puțin câteva mii – a anunțat la Londra, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. El a catalogat această acțiune drept un pas regretabil și a avertizat că dacă Rusia va interveni în continuare în Ucraina, comunitatea internațională va fi nevoită să reacționeze și să adopte noi sancțiuni economice pentru Rusia. Oricum, în estul țării, confruntările militare între insurgenţi proruşi şi serviciile de securitate ucrainene sunt în plină desfășurare.