Confidenţialitate

Ucraina va putea fi aprovizionată cu gaze prin Slovacia, anunță președintele Poloniei | AUDIO

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, anunță că, în câteva zile, Ucraina va putea fi aprovizionată cu gaze prin Slovacia. Este vorba despre lucrări care permit transportul gazelor lichefiate din terminale din Polonia.

Președintele Poloniei a vorbit luni despre lucrările care au loc la marile proiecte de interconectare de transport și energetic care se fac în cadrul formatului 3 Mări: Baltică, Adriatică și Marea Neagră:

„Deosebit de importante sunt legăturile pe șosele sau calea ferată, ne ușurează transportul inclusiv a soldaților și a infrastructurii armate. În domeniul gazului, pot să spun că lucrările s-au derulat indiferent că ne așteptam la un conflict armat în Ucraina sau nu. La începutul lunii mai am deschis interconectorul de gaze între Polonia și Lituania, în câteva zile efectiv vom deschide interconectorul poonia Slovacia care, la rândul său, va face posibil transportul gazului din Polonia către Ucraina, prin Slovacia.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cadrul formatului 3 Mari, statele membre au agreat în cele 7 summit-uri de până acum să unească nordul cu sudul Europei.

Președintele Klaus Iohannis:

„În cazul României, avem cele două mari proiecte care ne interesează în mod deosebit, Via Carpathia și Rail to Sea. Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă nouă cap-coadă, de la Baltică până la Marea Neagră. Această legătură va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există, ideea este de a le lega în așa fel încât să avem o conexiune fluidă, același lucru este valabil și pentru calea ferată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin