Confidenţialitate

Ucraina neagă că Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. Istoricul Armand Goșu: Nu spun că Rusia nu e interesată de Transnistria. Spun că nu în felul ăsta, și nu acum” | AUDIO

Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina nu confirmă zvonurile că regiunea Transnistria ar urma să ceară aderarea la Rusia. Regiunea transnistreană este controlată de Moscova de peste 30 de ani. Tot de atunci, soldați ruși sunt staționați acolo, ca parte a unui conflict militar înghețat. Istoricul Armand Goșu a comentat subiectul în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opozantul Ghenadie Ciorbă a declarat recent că la congresul de pe 28 februarie așa-zișii deputați din Transnistria ar fi urmat să ceară Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Citește întreaga știre aici: Tensiuni în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. Un congres al puterii de la Tiraspol ar urma să ceară alipirea teritoriului la Rusia, avertizează un opozant | AUDIO

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ar fi susținut că Moscova „nu îi va lăsa la greu” pe cetățenii săi din Transnistria, a mai spus Ghenadie Ciorbă.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării din Ucriana, citat de Ukrainska Pravda a dezmințit informațiile. Republica nerecunoscută Transnistria nu intenționează să îi ceară președintelui rus Vladimir Putin aderarea republicii separatiste la Rusia.

Istoricul Armand Goșu, în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM: „Eu nu spun că Rusia nu e interesată de Transnistria. Eu spun că nu în felul ăsta, și nu acum”

„Pe Transnistria e mult mai importantă să o lași în componenta Republicii Moldova, pentru a destabiliza Republica Moldova, a o ține prizonieră în spațiul ex-sovietic și nu să anexezi pur și simplu Republica, să anexezi pur și simplu Transnistria. Eu nu spun că Rusia nu e interesată de Transnistria. Eu spun că nu în felul ăsta, și nu acum. Pentru simplul motiv că Rusia, practic, nu prea mai are flotă în Marea Neagră, pentru că i-au cam scufundat-o ucrainenii”, a spus istoricul Armand Goșu în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM.

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a anunțat că monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SUA anunță noi sancțiuni asupra Rusiei și a Iranului pentru a marca împlinirea a 2 ani de când Rusia a invadat Ucraina și ca răspuns la decesul lui Alexei Navalnîi