Ucraina – Protestele antiguvernamentale continua

Sute de oameni sunt prezenți în Piața Independenței.

Protestele împotriva puterii ucrainene continuă și astăzi.

Sute de oameni sunt prezenți în Piața Independenței.

În această dimineață, peste 1.000 de manifestanţi au blocat accesul în sediul Guvernului ucrainean.

Ieri peste 100.000 de manifestanţi pro-europeni s-au adunat în centrul Kievului, după refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Nu au lipsit nici violențele.

Cel puțin 140 de polițiști și 160 de protestatari au fost răniți. Între cei răniți sunt și 40 de jurnaliști.

Mii de oameni au rămas peste noapte în Piața Independenței din Kiev. Dimineață, peste 1.000 dintre manifestanți au mers la sediul Guvernului, aflat la câteva sute de metri de Piață, pentru a bloca accesul în instituție.

Liderii opoziţiei au îndemnat aseara ocuparea cartierului guvernamental din centrul Kievului, până când Guvernul și președintele Viktor Ianukovici vor demisiona.

Ieri, protestatarii au blocat și accesul în sediul primăriei dar și în fața administrației prezidențiale. În aceste zone au izbucnit și violențele.

Protestatarii au început să arunce cu pietre în forțele de ordine, iar acestea au răspuns cu gaze lacrimogene.

Opoziția a făcut un apel la proteste pașnice și a cerut manifestanţilor să ‘nu cedeze în faţa provocărilor’.

‘Revoluţie!’, ‘Kiev, trezeşte-te!’, ‘Ucraina este Europa’ sunt câteva dintre scandările din Piața Independenței. În tot acest timp, manifestanţii au arborat drapele ucrainene şi europene.

Secretarul general al NATO a făcut un apel către autorități să nu folosească forța împotriva manifestanților, pentru că aceștia au dreptul ‘să se exprime într-o manieră democratică’. Și comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, i-a cerut puterii de la Kiev să inițieze un dialog imediat cu opoziția pentru găsirea unei soluții. Aceasta este cea mai mare demonstrație care are loc la Kiev de la Revoluția Portocalie din 2004.