Confidenţialitate

UCRAINA: Mocnesc incendiile forestiere în regiunea Cernobîl

Peste o mie de pompieri ucraineni intervin în zona de excludere contaminată de la Cernobîl, unde s-au mocnesc incendii de pădure, în contextul împlinirii a 34 de ani de la catastrofa nucleară din 1988.

Autorităţile au atribuit incendiile, care afectează zona nelocuită de lângă fosta centrală atomică şi din alte părţi ale Ucrainei de mai multe săptămâni, vânturilor puternice şi condiţiilor anormale de secetă, după o iarnă lipsită de căderi semnificative de zăpadă, notează France Presse.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta spre Kiev, situat la numai 100 km de centrală.

Autorităţile au spun că radiaţia de fond la Kiev este “stabilă” şi nu depăşeşte “valorile permise”, a afirmat duminică Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă, reluând o evaluare pe care a făcut-o în cursul săptămânii.

În plus, incendiile actuale nu ar pune în pericol structurile critice ale centralei, în special sarcofagul izolator din oţel şi ciment care acoperă zona reactorului distrus.

În iulie 2019, la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pus în funcţiune un nou sarcofag, care ar trebui să dureze cel puţin 100 de ani.

Reactorul 4 al instalației s-a supraîncălzit şi a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa.

La început, URSS a trecut sub tăcere catastrofa, dar, după alerta dată de Suedia care identificase particule radioactive aduse din partea de est a URSS, Moscova a început evacuarea de urgenţă a sute de mii de oameni.

O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătrați, a rămas nelocuită.