Confidenţialitate

TVA-ul pentru cărți, ziare și manuale școlare rămâne de 5%. Nicolae Ciucă: „Aceasta o să fie singura excepție” | AUDIO

TVA pentru cărți, ziare și manuale școlare de 5%: guvernanții au promis că vor păstra această cotă redusă a Taxei pe Valoare Adăugată pentru vânzările din aceste categorii. Românii nu stau prea bine când vine vorba de cumpărarea de cărți, iar în urmă cu 2 ani, când s-a introdus TVA redusă, erau invocate tocmai vânzările scăzute. Se dorea încurajarea vânzării de cărți, argument pe care Guvernul îl aduce și acum.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal în 2021, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, pe suport fizic sau în format electronic.

Dacă ar fi să îi credem pe guvernanți, această cotă redusă va fi menținută. Cu alte cuvinte, TVA de 5% ar pentru aceste categorii ar fi singura excepție, în rest se va aplica TVA de 9 și 19%. Liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „Este vorba despre cărți și manuale școlare – am discutat cu premierul, am venit cu această abordare și toată lumea este de acord că trebuie să rămânem cu TVA 5% la cărți și manuale școlare”.

Jurnalist: Aceasta o să fie singura excepție?

Nicolae Ciucă: „Aceasta o să fie singura excepție”.

Cărțile ziarele și revistele s-au scumpit cu aproape 6% față de luna decembrie și costă mai mult cu 14% în medie față de iunie anul trecut

Un studiu Eurostat arăta că un român citește mai puțin de 5 minute pe zi și că 35% dintre participanții la cercetare nu au citit niciodată o carte.

Datele Eurostat aferente anului trecut arătacu că 93% nu cumpără nici măcar o carte pe an, peste 60% nu au citit o carte în ultimul an şi doar 6 % dintre români citesc cărţi în mod constant.

România are și o Zi Națională a Lecturii, pe 15 februarie, când sunt invitați să parcurgă măcar câteva pagini și să dezbată subiecte pornind de la subiecte regăsite în cărți.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noile măsuri fiscale discutate de Guvern: praguri noi pentru impozitare, creșterea TVA pentru alimente