TVA scade de astăzi de la 24% la 9% pentru produsele alimentare

Prețurile alimentelor scad de astăzi cu 12%, anunță reprezentanții marilor magazine.

Intră în vigoare reducerea taxei pe valoare adăugată de la 24% la 9% pentru produsele alimentare și băuturi nealcoolice.

Unele hipermarket-uri au redus prețurile încă de acum o săptămână, spun reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale, iar altele afișează atât prețul vechi, cât și pe cel nou.

Reducerea TVA se aplică între altele pentru lapte şi produse lactate, ouă, animale şi păsări vii, carne, peşte, miere, fructe, legume, cafea, ceai, mirodenii, cereale şi băuturi nealcoolice.

Delia Nica, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale:

      

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De exemplu, pentru o bucată de cașcaval de 250 de grame, clienții unui hipermarket plăteau 12,4 lei cu TVA de 24%, iar acum 10,9 lei. Vor economisi astfel 1,5 lei. La același hipermarket un kilogram de pulpă de porc fără os costa 14,99 lei, iar acum cu TVA 9% prețul este de 12,99.

Preț mai mic și la mici 11 lei și 39 de bani față de aproape 15 lei.

Cota redusă de TVA se va aplica de la producţie până la vânzarea către consumator, de toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi. Cumpărătorii vor putea citi pe bonul fiscal, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% şi cât cea de 24%.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS