Confidenţialitate

TVA redus la 5% pentru achiziția unui locuințe cu o valoare mai mică de 140.000 de euro | AUDIO

Sunt alte măsuri din ordonanța prezentată de Ministerul Finanțelor. Cum va afecta prețul apartamentelor această măsură? Potrivit ordonanței de urgență, se reduce TVA la 5% la achiziția unei locuințe de către persoane fizice, dacă valoarea locuinței este de între 90 de mii și 140 de mii de euro. Măsura se aplică pentru achiziția unei singure locuințe. Ce se va întâmpla cu prețurile?

„Plafonul de 450 de mii de lei de până acum făcea aproape imposibilă achiziția unui apartament cu trei camere în marea majoritate a zonelor centrale și semicentrale ale orașelor mari. Iar pe ultracentral, prețul apartamentelor cu două camere a ieșit demult din acest prag. Dacă această măsură se va păstra, probabil vom vedea și o schimbare în mixul de apartamente dezvoltate, în sensul în care în prezent 67% din unitățile construite sunt studiouri și apartamente cu două camere”, a explicat Georgian Marcu, consultant imobiliar.

O lege asemănătoare a fost votată anul trecut în Parlament, dar amânată de guvernul Cîțu. Rămâne o întrebare la care trebuie să răspundă guvernanții: „Ce se întâmplă cu cei care au făcut deja o achiziție, de exemplu au cumpărat în trecut o garsonieră cu TVA de 5%, vor mai putea achiziționa un alt apartament mai mare în viitor? Așteptăm forma finală pentru a înțelege exact situația”, a spus Georgian Marcu.

Același proiect de ordonanță mai prevede că de la 1 ianuarie – scade la cinci la sută și TVA pentru energia termiacă – gigacaloria – măsura ar urma să se aplice numai în lunile de iarnă.

Sursa foto: Unsplash / Brandon Griggs

Citește și: Ministerul Finanțelor propune micșorarea plafonului de impozit pe profit pentru IMM-uri | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.