Turcia – Noi tentative de intimidare a protestatarilor

Statul ar putea anula bursele studenților care participă la proteste – așa prevede o dispoziție publicată, săptămâna aceasta, de Instituția Burselor din Turcia.

Toți studenții implicați în acțiuni de anarhie și terorism sau care au comportamente ce încalcă dreptul la învățământ – fie că lipsesc de la ore, lansează diverse acțiuni de boicot, cântece sau sloganuri – vor rămâne fără bursă – precizează Instituția Burselor din Turcia.

Prevederile fac parte dintr-un articol de lege mai vechi, din 1997, care a fost readus acum în atenție.

Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat însă că știrea că le vor fi retrase bursele studenților care au participat la protestele din parcul Gezi e o minciună sfruntată.

Totuși nu ar fi prima măsură de acest fel anunțată împotriva studenților protestatari. Potrivit ABC, în urmă cu două săptămâni premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că din anul universitar următor agenții de pază din campusuri vor fi înlocuiți cu agenți de poliție care să îi controleze pe studenți: Nu am vrea să îi vedem pe tineri umblând cu cocteiluri Molotov sau macete -a spus premierul turc. În plus, guvernul vrea să interzică și sloganurile politice, inclusiv popularul Peste tot un Taksim, peste tot rezistență, care nu se va mai putea auzi nici pe stadioane, la meciurile de fotbal.