Confidenţialitate

Turcia: Lira s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat un nou mandat | AUDIO

În Turcia, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfășurat ieri, Lira s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat un nou mandat, prelungind cu cinci ani ceea ce este deja cel mai lung mandat de preşedinte al Turciei, notează Bloomberg.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În această dimineaţa, Lira turcească s-a depreciat cu 0,3% până la 20 de lire pentru un dolar, aproape de cel mai scăzut nivel din istorie.

Analiştii de pe Wall Street se aşteaptă la noi deprecieri pentru moneda turcească; banca Morgan Stanley avertizează că ar putea ajunge la un curs de 26 de lire pentru un dolar mai repede decât se preconiza, pentru a urca la 28 de lire pentru un dolar la sfârșitul anului, dacă Erdogan va continua cu politica sa de a menţine intenţionat dobânzile la un nivel redus.

“Victoria lui Erdogan nu este un semnal de încredere pentru investitorii străini. Cu o inflaţie foarte ridicată, dobânzi reduse şi fără rezerve valutare, o criză dureroasă care să afecteze toate activele ar putea să se prefigureze”, susţin analiștii.

Politicile economice ale lui Erdogan au fost unele costisitoare; Banca Centrală a Turciei a cheltuit aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susţine lira, rezervele valutare au coborât la valori negative iar inflaţia a urcat la 80% anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacțiile internaționale după victoria lui Erdogan la alegerile prezidențiale din Turcia. Putin, printre primii lideri care au transmis felicitări | AUDIO