Confidenţialitate

Reacțiile internaționale după victoria lui Erdogan la alegerile prezidențiale din Turcia. Putin, printre primii lideri care au transmis felicitări | AUDIO

Cancelariile lumii transmit mesaje după ce actualul președinte al Turciei și-a revendicat victoria în cel de-al doilea tur al alegerilor. Printre primele felicitări au venit din partea preşedintelui rus Vladimir Putin. De asemenea, preşedinţii instituţiilor europene şi secretarul general al NATO au trimis mesaje oficiale. Recep Tayyip Erdogan a fost reales cu 52 % dintre voturile exprimate, potrivit Înaltului comitet electoral al Turciei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost printre primii care l-au felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa la conducerea Turciei. Acesta a evocat un “rezultat logic” care oferă “dovada clară” a sprijinului popular pentru politica sa, scrie AFP.

Un mesaj de felicitare a venit și din SUA. Preşedintele american, Joe Biden a spus: “Sunt nerăbdător să continuăm colaborarea în calitate de aliaţi în cadrul NATO asupra problemelor bilaterale şi provocărilor globale”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Mesaje au fost transmise și de preşedinţii instituţiilor europene şi secretarul general al NATO. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în postări pe Twitter, şi-au exprimat “bucuria” de a “continua dezvoltarea relaţiilor dintre UE şi Turcia”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aşteaptă cu nerăbdare să pregătească summitul Alianţei din iulie de la Vilnius. Amintim Turcia şi Ungaria nu au ratificat aderarea Suediei şi blochează integrarea ţării nordice în Alianţă. Subiectul va fi pe ordinea de zi a summitului.

“UE este pregătită să se angajeze cu Turcia pentru a se îndrepta spre o relaţie constructivă pentru prosperitatea şi stabilitatea noastră comună, bazată pe angajamente în favoarea drepturilor omului, statului de drept, dreptului internaţional şi stabilităţii regionale, în interesul tuturor cetăţenilor noştri”, a amintit şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în mesajul său către preşedintele Erdogan.

Felicitări au fost transmise și de premierul britanic Rishi Sunak și de preşedintele francez, Emmanuel Macron dar și de cancelarul geran Olad Scholtz.

În mesajul său, liderul de la Kiev Volodimir Zelenski a vorbit despre parteneriatul strategic și întărirea cooperării pentru securitate şi stabilitate” în Europa.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Răspunsul lui Iohannis după ce Erdoğan l-a întrebat ce mai face Gică Hagi