Confidenţialitate

Turcia a început ofensiva terestră în nord-estul Siriei

După mai multe raiduri aeriene, armata turcă a început, miercuri seara, ofensiva terestră în nord-estul Siriei

Anterior, aviația militară efectuase bombardamente în regiunea controlată de milițiile kurde.

Mai mulți civili ar fi fost uciși, susțin surse din teren.

Infanteriști au fost, de asemenea, trimiși la graniță.

Ankara vrea să instaureze în statul vecin o așa-zisă “zonă sigură” în care să se poată adăposti mii dintre refugiații sirieni.

Uniunea Europeană a somat Turcia să înceteze urgent ofensiva. Bruxelles-ul denunță iniţiativa “unilaterală” a administraţiei conduse de Recep Tayyip Erdogan.

Nici Statele Unite nu susţin acțiunea, care este o “idee proastă”, a declarat preşedintele Donald Trump, fiind al treilea mesaj diferit pe această temă în mai puțin de o săptămână: operațiunile armatei turce au loc tocmai în urma unei discuții telefonice avute cu Recep Erdogan, și după ce soldații americani s-au retras din regiune.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat și el la calm.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai multe state europene cer convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Egiptul a condamnat agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian si a facut apel la întrunirea Ligii Arabe. Potrivit diplomatiei egiptene, ofensiva „reprezintă un atac flagrant și inacceptabil asupra suveranității unui stat arab”.

O grupare a militanților kurzi, aliat de încredere al Statelor Unite pînă acum, e prima țintă a soldaților turci. Locuitorii kurzi din regiune – cîteva sute de mii la număr – se tem însă că vor fi puși pe fugă, pentru a le face loc unor refugiați aflați acum pe teritoriul Turciei.