Confidenţialitate

Turcia: 78 de persoane reținute pentru că ar fi creat panică în privința cutremurului pe rețelele sociale | AUDIO

În Turcia, 78 de persoane reținute pentru că ar fi creat panică legată de cutremur pe rețelele sociale. Operațiunile de salvare a victimelor continuă între timp – apar noi salvări miraculoase, oameni care au rezistat peste 200 de ore sub dărâmături.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dintre cele 78 de persoane reținute, 20 sunt în arest preventiv, potrivit agenției Reuters. Acestea sunt acuzate că, în urma cutremurelor, au pus pe rețelele sociale mesaje provocatoare, care ar fi indus panică în rândul populației.

Autoritățile din Turcia spun că ar fi identificat în total peste 600 de persoane care au făcut astfel de postări. 46 de site-uri au fost blocate pentru că încercau să deturneze donații pentru victime.

Potrivit unei legi adoptate în octombrie, cei care promovează mesaje de dezinformare pe rețelele sociale riscă închisoare până la 3 ani. Săptămâna trecută, rețeaua Twitter a fost blocată în Turcia timp de 12 ore tocmai din cauza unor astfel de mesaje.

Cât despre operațiunile de salvare, apar noi recorduri miraculoase – oameni care au reușit să supraviețuiască peste 200 de ore sub dărâmături. Cele mai recente cazuri sunt cel al unei femei de 42 de ani recuperată de salvatori la Kahramanmaras, la 222 de ore după cutremur și cel al unei bătrâne de 77 de ani, salvată la 212 ore de la seism. A fost găsită pe timp de noapte sub ruinele unei clădiri de 7 etaje, în Adıyaman.

Și alte povești ies la iveală, cum ar fi cea a doi frați care au supraviețuit 198 de ore cu ajutorul unor suplimente pentru culturism.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: La peste o săptămână de la cutremurele din Turcia, au fost găsiți alți nouă supraviețuitori sub ruine. OMS: Cel mai grav dezastru natural din regiune