Confidenţialitate

La peste o săptămână de la cutremurele din Turcia, au fost găsiți alți nouă supraviețuitori sub ruine. OMS: Cel mai grav dezastru natural din regiune

În Turcia, continuă salvările miraculoase. Nouă supravieţuitori au fost salvaţi marți din ruine. Se întâmplă la mai bine de o săptămână după cutremurele care au zguduit Turcia şi Siria. 

„Suntem martorii celui mai grav dezastru natural din regiunea europeană a OMS din ultimul secol şi încă nu ştim adevărata sa amploare” transmite  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cel mai recent bilanț oficial indică peste 41.000 de decese

Printre persoanele salvate marți se numără doi frați, în vârstă de 17 și 21 de ani, scoși dintr-un bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras, precum și un bărbat și o tânără siriană din Antakya, salvați după mai bine de 200 de ore petrecute sub dărâmături. S-ar putea să mai fie și alte persoane în viață care să fie găsite, a declarat un salvator pentru Reuters.

Dar autoritățile ONU spun că faza de salvare se apropie de sfârșit, iar accentul se va pune de acum pe adăposturi, hrană și școlarizare. “Necesitățile sunt uriașe și cresc de la o oră la alta”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa.

„Aproximativ 26 de milioane de persoane din Turcia și Siria au nevoie de asistență umanitară”. Peste 35.000 de oameni au murit în Turcia, iar în Siria bilanțul e de aproape 6.000.

Președintele turc Tayyip Erdogan a recunoscut că au existat probleme în răspunsul inițial la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc la începutul zilei de 6 februarie, dar a declarat că situația este acum sub control.

Foto: Shutterstock

Citește și: Primele declarații ale lui Raed Arafat după cutremurul de 5,7 din România: Nu avem victime grave | VIDEO