Tudorel Toader se apără: Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernarea anterioară

Într-o postare pe Facebook, Ministrul Justiției Turdorel Toader dă vina pe fosta guvernare pentru infracțiunile comise de cei care au ieșit mai repede din închisoare. Reacția vine în contextul în care presa a relatat despre mai multe cazuri în care recidiviști eliberați în baza legii recursului compensatoriu au comis violuri și tâlhării . Tudorel Toader susține că proiectul acestei legi a fost inițiat înainte de deveni el ministru, adică în timpul guvernării Cioloș. La aceea vreme, Ministru al Justiției era Raluca Prună, care a confirmat pentru Europa FM  că inițiativa legislativă îi aparține, dar că a fost modificată în Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe scurt, Raluca Pruna spune că în forma inițială, proiectul prevedea ca pentru fiecare lună petrecută în condiții improprii, deținuților să li se scadă 3 zile din pedeapsă. Parlamentul în care Partidul Social Democrat are majoritatea a decis dublarea zilelor compensatorii și foarte important, a decis ca de această măsură să beneficieze și deținuții care au săvârșit fapte cu violență. Nu în ultimul rând, Ministerul Justiției sau parlamentarii puterii ar fi putut oricând să schimbe forma legii, în cazul în care constatau că aceasta produce efecte nedorite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie în baza legii  recursul compensatoriu, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Surse judicare au declarat pentru Europa FM că peste 60% dintre aceștia sunt recidiviști și s-au întors deja după gratii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS