Confidenţialitate

Trupurile celor 2 militari uciși în Afghanistan vor fi aduse în țară. Militarul rănit e în stare stabilă

Cei doi militari români uciși sâmbătă în Afghanistan vor fi propuși pentru decorare post-mortem cu Steaua României în grad de Cavaler.

Trupurile lor vor fi repatriate astăzi.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a anunțat  că starea celui  de-al treilea român implicat în incident este stabilă și că există perspective de recuperare destul de rapidă.

Oficialul precizează că există și un al treilea afgan care ar fi fost arestat.

Dimineață, în Afghanistan, a avut loc o ceremonie de repatriere a celor 2 militari români – sublocotenentul post-mortem Iulian Dumitrescu și sublocotenentul post-mortem Adrian Vizireanu – decedați sâmbătă.


Ieri, în Baza Aeriană Kandahar, militarii au coborât drapelul tricolor în bernă şi au ţinut un moment de reculegere.

Pe de altă parte, sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul de sâmbătă se află internat într-un centru medical din Germania. El se află în stare stabilă şi nu are niciun organ vital rănit, potrivit MApN.

Potrivit ministrului Apărărării Mihnea Motoc,  semnele sunt că există perspective de recuperare destul de rapidă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt vești mai bune. Chiar în această dimineață, prin atașatura noastră militară din Germania, am avut informații despre dânsul. Este mai bine, se află la spitalul militar din Germania pentru o investigație mai completă. Semnele sunt, și vreau să mă mențin în limita unui optimism prudent aici, dar semnele sunt că există perspective de recuperare destul de rapidă. Nu au fost, din fericire, atinse organe vitale și deci șansele sunt bune în ce-l privește“, a spus Motoc.

Între timp, un al treilea afgan ar fi fost arestat în legătură cu incidentul produs sâmbătă în apropiere de Kandahar.  Ancheta militară e făcut de români, cu sprijin și informații de la aliați și de la autoritățile afgane.

Amintim, 2 militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

Militarii români au răspuns cu focuri de armă şi i-au ucis pe atacatori.