Trupe americane suplimentare vor ajunge în România în ianuarie

Trupe americane suplimentare sosesc în ianuarie în România, Polonia și ţările baltice, anunță agenția Associated Press.

Surse oficiale americane au declarat pentru Europa FM că, din cei peste 4 mii de militari americani care vor fi dislocați în Europa Centrală și de Est, între 500 și 800 vor ajunge în România.

Este vorba despre un batalion.

 

În Europa urmează să ajungă în câteva săptămâni nu doar militari, dar și 90 de tancuri Abrams și baterii de artilerie.

O parte din aceste forțe, posibil până la o mie de militari, vor ajunge în România, după cum au anunțat oficiali americani în iulie, cu ocazia summitului NATO.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a anunțat în urma unei întâlniri cu locotenent-generalul Ben Hodges, comandantul trupelor terestre americane în Europa, că o echipă din Brigada blindată de luptă americană va fi amplasată la Zagan, în vestul Poloniei, iar un batalion va fi mobilizat pe 1 aprilie în nord-estul Poloniei.

La rândul său, comandantul trupelor terestre americane în Europa a declarat că este încântat că NATO desfășoară acțuini conctete de descurajare a Rusiei.

Separat de desfășurarea americană în Europa, statele membre NATO au aprobat la Summitul de la Varşovia, în iulie, mobilizarea a patru batalioane multinaţionale în Polonia şi ţările baltice, tot pentru a descuraja Rusia.

Polonia şi ţările baltice şi-au exprimat nemulţumirea faţă de o sporire a operaţiunilor militare ruse în regiune, după ce Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina, şi au cerut prezenţa unor trupe americane şi NATO pe teritoriile lor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS