Confidenţialitate

MAE: Evitați călătoriile în Irak!

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în Irak, având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu, generată de atacul cu dronă în care au fost uciși, în noaptea de joi spre vineri, în vecinătatea aeroportului din Bagdad, comandantul forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene şi un înalt oficial al forţelor paramilitare irakiene.

Qassem Suleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis au fost lichidați din ordinul președintelui SUA, Donald Trump.

De asemenea, se recomandă evitarea zonelor în care au loc mitinguri, manifestaţii politice sau orice fel de demonstraţii.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze asupra situaţiei de securitate din regiunile în care urmează să călătorească, să aibă o atitudine cooperantă cu autorităţile locale şi să îşi noteze coordonatele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române, disponibile online.

Totodată, MAE recomandă insistent cetăţenilor români să îşi anunţe prezenţa la cea mai apropiată misiune diplomatică sau consulară română, transmiţând coordonatele pentru a putea fi contactaţi în eventualitatea apariţiei unei situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care sunt implicaţi într-o situaţie deosebită pot apela numerele de telefon ale celei mai apropiate misiuni diplomatice sau consulare române, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numerele de telefon de urgenţă ale acestora, care se găsesc pe pagina web a MAE.

Statele Unite ale Americii le cer cetățenilor americani să părăsească de urgență teritoriul irakian.

Înfiinţate în 2014, pentru a lupta contra ISIS, Forţele Mobilizării Populare, conduse de Abu Mahdi al-Muhandis, au fost recunoscute oficial de regimul de la Bagdad ca trupe militare independente care răspund direct premierului.

Potrivit CNN, după atac paza ambasadei SUA în Irak a fost întărită. Relațiile dintre Washington și Teheran s-au degradat în timpul administrației lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a retras SUA din acordul internațional pentru controlul programului nuclear iranian, stârnind îngrijorare internațională. Înțelegerea fusese parafată de Barack Obama, fostul președinte american.

Șefa Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a convocat o reuniune de urgență pe tema atacului în care a fost ucis Qassem Suleiman, care a contribuit, în timpul vieții, la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Teheranul a promis să răzbune moartea acestuia, calificând gestul președintelui american drept un „act de război”.

Prețul petrolului a crescut cu 4% pe piețele asiatice ca o primă reacție la uciderea comandantului Qassem Suleimani, șeful forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene, la ordinul președintelui SUA. Au sporit temerile despre unui conflict direct între cele două țări.

Barilul de țiței s-a scumpit până la pragul de 69 de dolari, cel mai ridicat nivel al ultimelor 3 luni și jumătate.

Iranul este al 6-lea exportator de petrol al lumii.